Na Danskem

Test na koronavirus je na Danskem zdaj na voljo vsakemu odraslemu državljanu

S.R.
19. 5. 2020, 10.23
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 10.38
Deli članek:

Oblasti na Danskem so v ponedeljek sporočile, da bodo testiranje na novi koronavirus omogočile vsem odraslim osebam, tudi tistim, ki nimajo simptomov bolezni.

Profimedia
Jemali bodo brise.

Na Danskem so v ponedeljek zabeležili najnižje število novih primerov okužbe z novim koronavirusom od sredine marca. Potrdili so 41 novih primerov, skupaj se je doslej okužilo 11.166 ljudi. Zabeležili so 548 smrtnih žrtev.

»Vsi odrasli se lahko zdaj dogovorijo za svoje testiranje na covid-19,« so v izjavi za javnost navedli na švedskem ministrstvu za zdravje. Naročijo se lahko prek spleta, gre pa za običajno testiranje z brisom, s katerim se ugotavlja aktivno okužbo, in ne serološki test na protitelesa, s katerim je mogoče ugotoviti, ali je oseba okužbo že prebolela. Na Danskem so doslej testirali le osebe s simptomi, pri čemer je testiranje odobril njihov osebni zdravnik.

»Ključno je, da ne bo skritih žepov okužbe, ki bi lahko pospešili širjenja virusa,« je pojasnil zdravstveni minister Magnus Heunicke.

Danska, kjer so že 11. marca uvedli stroke ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, je bila sicer prva evropska država, ki je odprla vrtce in šole. To so storili že 15. aprila, od takrat pa ukrepe vztrajno rahljajo. Znova so odprti frizerski in kozmetični saloni, zobozdravstvene ordinacije in studii za tetoviranje, od ponedeljka pa tudi lokali in restavracije.