Španska vlada pod vodstvom socialdemokratov načrtuje uvedbo programa temeljnega dohodka za najbolj ranljiva gospodinjstva, ki jih je še dodatno ogrozila kriza zaradi pandemije novega koronavirusa.

Načrt, ki je sprva namenjen najmanj 100.000 gospodinjstvom, naj bi sprejeli prihodnji torek. Tako bo vsak odrasli član gospodinjstva na mesec prijel najmanj 462 evrov, to vsoto pa je mogoče dopolniti z drugimi ugodnostmi.

To ni prvi poskus uvedbe minimalnega dohodka v Evropi. Podobno sta uvedli že Finska in Italija, a to na stopnjo nezaposlenosti ni pretirano vplivalo. Španci pa dajejo pridnost družinam, tudi enostarševskim. Program nameravajo razširiti, tako da bi obsegal približno milijon domov. Deloval naj bi kot stalna varnostna mreža za najbolj ranljive.

Program bo špansko vlado na leto stal od 3 do 3,5 milijarde evrov.

Ena najhuje prizadetih držav

Španija ostaja ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji. Doslej je tam skupaj umrlo že 27.650 ljudi, potrdili pa so več kot 231.000 primerov okužbe. So pa včeraj prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot 100 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, je danes sporočil premier Pedro Sanchez. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti,