V klavnici Westfleisch na Spodnjem Saškem so potrdili 92 primerov okužbe z novim koronavirusom. Klavnico Westfleisch so do nadaljnjega zaprli, zaposlene pa so poslali v karanteno. Med okuženimi je veliko delavcev iz vzhodne Evrope, ki živijo v skupnih namestitvah.

V Nemčiji so zabeležili že več podobnih izbruhov novega koronavirusa v klavnicah. Prvi je bil v klavnici v okraju Coesefeld v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer so potrdili 260 okužb z novim koronavirusom. Po tem odkritju so sprožili množično testiranje po obratih za predelavo mesa po vsej državi.

Okužbe so doslej potrdili še v obratu v zvezni deželi Schleswig-Holstein, kjer je več kot sto primerov. Okoli 60 okužb pa so potrdili v klavnici na Bavarskem.

O teh izbruhih bodo predvidoma še danes razpravljali nemški ministri, pristojni za soočanje z novim koronavirusom. Minister za delo Hubertus Heil naj bi ob tem pozval k strožjemu nadzoru nad delovnimi pogoji.

Sindikat delavcev v nemški prehranski industriji pa je pozval k obsežnim reformam, da bi izboljšali zdravje in varnost zaposlenih.

Izbruhi tudi v begunskih centrih

Poleg izbruhov v obratih mesnopredelovalne industrije pa v Nemčiji skrb vzbujajo tudi izbruhi novega koronavirusa v begunskih centrih po državi. O 130 primerih okužbe poročajo iz centra v mestu Sankt Augustin v Severnem Porenju-Vestfaliji. Drugih 170 prebivalcev centra je bilo na testiranju negativnih. Begunce so ločili glede na rezultate testa, razmejili so tudi zunanji del centra. Jedo lahko samo v sobah.

V tej deželi so sicer večji izbruh koronavirusa potrdili že v dveh drugih begunskih centrih.