»Delno smo svobodni«

FOTO: Na plaže in v parke se vrača življenje, a je še vedno čutiti prisotnost virusne nadloge

S.R.
18. 5. 2020, 10.31
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 16.42
Deli članek:

Življenje se počasi vrača v ustaljene tirnice, bliža se poletje, države postopoma odpravljajo najradikalnejše ukrepe, sprejete za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Reuters
Domino park v Brooklynu.

Ob nekoliko toplejših dnevih so ponekod že zaživeli tudi plaže in parki. Jug Evrope, zlasti Grčijo, je zajel val toplega vremena, temperature so bile konec tedna skorajda poletne, zato potencialne kopalce močno srbijo podplati, zimske plašče pa so v teh dneh odvrgli tudi v Združenih državah. A kaj, ko je tukaj virus, temperaturo pa zlasti v Nemčiji, Združenem kraljestvu in ZDA dvigajo protesti proti omejevanju osebnih svoboščin in uničevanju gospodarstva.

Reuters
V Nici se že namakajo.

V soboto so se do plaž lahko znova podali Grki. Zunaj je bilo prijetnih 34 stopinj Celzija, po dolgem času pa se je odprlo več kot 500 plaž. Obstajajo seveda tudi pravila. Posamezni drogovi senčnikov morajo biti nameščeni najmanj štiri metre vsaksebi, med samimi senčili pa mora biti najmanj en meter razdalje, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Reuters
V Nici se že namakajo.

Na Azurni obali je bilo mogoče spremljati nenavaden prizor, ki je bržkone privzdignil obrv kakšnega pripadnika drugo najbolj priljubljene vere v državi. Večina kopalcev, ki so se namakali v Sredozemskem morju, je namreč nosila obrazne maske. Dovoljeno je sicer tudi namakanje trnkov in deskanje, ni pa še dovoljeno leže loviti sončnih žarkov. »Delno smo svobodni,« je dejal eden od natakarjev na razmeroma prazni plaži v Nici. Življenje je zaživelo tudi v parku Bois de Boulogne v Parizu, kjer so zdravstveni delavci naokoli delili sredstva za razkuževanje in maske. 

Reuters
Sončenje je sicer še prepovedano, a ta kopalec v Nici ima izgovor, ni bilo sonca.

Reuters
Domino park v Brooklynu.

Za morda še bolj bizarne prizore so poskrbeli v parku Domino Park v newyorški četrti Brooklyn, kjer so obiskovalcem »varne« cone odmerili kar pristojni. Reuters poroča, da je približno polovica ljudi, ki so se predajali soncu, nosila masko ali kako drugo obliko zaščite. Policija je ob tem nadzorovala, ali so svoje gibanje omejili na prej označene bele kroge na trati.

Reuters
Grki na plaži v Solunu so bili že bolj pogumni.

Reuters
Na plaži v Solunu.