spor

Moskvi niso posredovali nobenih dokazov o domnevnem vohunjenju za Merklovo

B.K./STA
15. 5. 2020, 14.07
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 14.36
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes zavrnil obtožbe nemške kanclerke Angele Merkel, ki je v sredo dejala, da ima trdne dokaze, da so ruski hekerji leta 2015 vohunili za njo. "Minilo je pet let. Niti enega konkretnega dejstva nam niso posredovali," je dejal Lavrov v pogovoru za rusko medijsko skupino RBK.

Reuters
Sergej Lavrov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo v nemškem parlamentu izrazila razočaranje, ker je tarča ruskih hekerskih napadov, medtem ko si vsakodnevno prizadeva za boljše odnose z Rusijo. Dejala je, da obstajajo oprijemljivi dokazi o "škandaloznih" poskusih vohunjenja za njo leta 2015.

Mislila je na kibernetski napad leta 2015, katerega tarča sta bila parlament in njen urad. Napad na bundestag so pripisali ruski vojaški obveščevalni službi GRU. Nemški mediji pa so poročali, da so hekerji takrat kopirali tudi osebno pošto z elektronskega naslova nemške kanclerke iz obdobja od 2012 do 2015.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ocenil, da se je Berlin odločil, da je kriva Moskva, čeprav "glede Rusije ni dejstev".

Merklova je v sredo tudi obtožila Rusijo, da izvaja strategijo hibridne vojne, v njenem okviru pa tudi potvarja informacije. Opozorila je, da je Nemčija pripravljena na povračilne ukrepe.

Zvezni kriminalistični urad policije je po večletni preiskavi omenjenih kibernetskih napadov identificiral osumljenca. Gre za ruskega hekerja Dimitrija Badina, katerega izročitev zahteva tudi ameriški FBI zaradi drugih kibernetskih napadov, kot so bili tisti na demokrate med predsedniškimi volitvami leta 2016.