Koronavirusna bolezen

Covid-19 v ZDA terjal več kot 84.000 življenj

J.P./STA
14. 5. 2020, 07.04
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 07.07
Deli članek:

V ZDA se je do srede z večer z novim koronavirusom okužilo več kot 1,390 milijona ljudi, koronavirusna bolezen 19 pa je zahtevala 84.119 življenj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zvezne države nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov proti širjenju pandemije, predsednik Donald Trump pa je pozval k odpiranju šol po ZDA.

Trump se obnaša kot, da pandemije več ni oziroma, da je to sedaj problem nekoga drugega in ne ameriške zvezne vlade. Novinarskih konferenc njegove delovne skupine proti novemu koronavirusu ni več. Mediji poročajo, da Trump tudi ne sodeluje več na sestankih zdravstvenih strokovnjakov. Zanima ga le še ponovni zagon ekonomije pred predsedniškimi volitvami novembra letos.

Predsednik ZDA je v sredo dejal, da morajo po državi odpreti šole in zavrnil mnenje direktorja nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija, ki je v torek v senatu dejal, da je odpiranje šol pred iznajdbo cepiva nevarno. Trump je za ameriško televizijo Fox News dejal, da se niti najmanj ne strinja s Faucijem.

Trump in njegovi podporniki dilemo o odpiranju ekonomije oziroma odpravljanju ukrepov proti širitvi pandemije prikazujejo v političnih barvah. Demokrate obtožujejo, da želijo uničiti ekonomijo, ker želijo škodovati Trumpu pred volitvami.

Demokratski guvernerji to zanikajo in trdijo, da upoštevajo mnenja znanosti in zdravstva. Nekateri, kot je newyorški guverner Andrew Cuomo, si to lahko privoščijo, drugi so pod hudim pritiskom. New York je s 340.000 okužbami in 27.477 mrtvimi ostaja daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA in prebivalci zaupajo postopnemu odpiranju ekonomije na osnovi podatkov.

Ti kažejo, da se položaj izboljšuje, saj že tri dni zapovrstjo na dan umre manj kot 200 ljudi, novih hospitalizacij pa je manj kot 500 na dan. Na vrhuncu krize jih je bilo več tisoč, smrti pa do po tisoč na dan. Po določenih okrožjih države New York bodo v petek ponovno zagnali določeni dejavnosti, kot so trgovine, gradbeništvo in druge, dovoljena pa bo tudi določena vrsta rekreacije, kot je tenis.

Demokratski guverner Minnesote Tim Waltz je pod večjim pritiskom in je dejal, da od ponedeljka več ne velja njegov ukaz prebivalstvu, naj ostane doma. "Še vedno je varneje in pametneje ostati doma, ampak večno tako ne gre naprej," je dejal in napovedal, da bo dovoljeno združevanje do deset ljudi, bari in restavracije pa se lahko odprejo z omejitvami kapacitet. V Minnesoti je 13.000 okužb in 638 smrti.

Pod še večjim pritiskom se je znašel demokratski guverner Wisconsina Tony Evers, saj je državno vrhovno sodišče njegov ukaz ljudem, naj ostanejo doma v sredo razglasilo za neustavnega. Tožbo so vložili republikanci v državnem kongresu, vrhovno sodišče Wisconsina pa ima konservativno večino. V Wisconsinu so doslej našteli 10.900 okužb in 421 smrti.

Republikanski guverner Marylanda, kjer je do srede zvečer ob 34.800 okužbah umrlo 1809 ljudi, je dovolil odprtje vseh trgovin ampak le do 50-odstotne zasedenosti kapacitet kupcev, zagnal je predelovalno industrijo, dovolil maše v cerkvah in druge dejavnosti.

Njegov kolega Mark Gordon je v Wyomingu dovolil odprtje restavracij in barov, pri čemer morajo zaposleni nositi maske in se redno testirati na okužbo z novim koronavirusom. V Wyomingu so sicer našteli le 688 okužb in sedem mrtvih.

Podobno se dogaja tudi po drugih ameriških zveznih državah, ki previdno rahljajo ukrepe proti širitvi pandemije. V Los Angelesu so prebivalce navdušili z odprtjem plaž seveda ob upoštevanju varnostne razdalje.