Sporne izjave

Predsedniku hrvaškega sabora, ki ga je označil za "rektalnega alpinista", grozili s smrtjo

J.P./STA
4. 5. 2020, 20.04
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 20.09
Deli članek:

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je policiji prijavi grožnje s smrtjo.

Arhiv Reporterja
Gordan Jandroković

V njegovem uradu grožnje povezujejo z izjavami, s katerimi je v nedeljo Gordana Jandrokovića žalil predsednik hrvaške SDP Davor Bernardić. Jandroković je zaradi žalitev napovedal tožbo proti Bernardiću.

Toleriranje ustaškega pozdrava, rektalni alpinist

Neformalni vodja hrvaške parlamentarne opozicije Bernardić je na nedeljski novinarski konferenci na sedežu SDP v Zagrebu predvsem kritiziral hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zaradi toleriranja ustaškega pozdrava Za dom spremni v hrvaški javnosti.

Ocenil je, da si HDZ s svojimi stališči do ustaškega gesla poskuša vrniti del glasov volivcev desnice, ki jih je na prejšnjih hrvaških predsedniških volitvah dobil poraženec prvega kroga Miroslav Škoro. Medtem je Škoro ustanovil politično stranko Domovinsko gibanje Miroslav Škoro in začel združevati hrvaške desničarske stranke.

Bernardić je med drugim v nedeljo dejal, da Hrvaška ne sme biti talka zloglasnega gesla Za dom spremni in "neodločnega premierja Plenkovića, ki se skriva za svojim rektalnim alpinistom Gordanom Jandrokovićem".

Predsednik hrvaškega parlamenta je danes potrdil, da je angažiral odvetnika, ki bo tožil saborskega poslanca SDP Bernardića zaradi zaščite časti in ugleda.

Grožnje s smrtjo

Bernardićevo izjavo so povzeli vsi vodilni mediji na Hrvaškem, grožnje s smrtjo Jandrokoviću pa so se pojavile v komentarjih bralcev pod prispevkom na novičarskem portalu index.hr. Iz Jandrokovićevega urada so danes potrdili, da so policiji prijavili grožnje s smrtjo.

Bernardićeve žalitve Jandrokovića so obsodili številni na Hrvaškem, posebej v HDZ. Tudi Bernardićevi tesni sodelavci v SDP so ocenili, da gre za "neobičajno komunikacijo", ki so jo označili za "nervozo med predvolilnimi in volilnimi igrami".

Predsednik SDP je na nedeljski novinarski konferenci tudi užalil novinarje, ko je dejal, da si ne upajo premierja Plenkovića vprašati, kakšno je njegovo stališče o ustaškem geslu. Kmalu potem se je novinarjem opravičil.

Šefu SDP so kritiki očitali, da napada HDZ zaradi toleriranja ustaškega gesla, a je tudi sam med sobotno žalno slovesnostjo za padlimi hrvaškimi policisti v Borovem selu nedaleč od Vukovarja položil cvetje, medtem ko so bile ob spomeniku osebe z majicami in zastavami paravojaških hrvaških obrambnih sil (Hos), na katerih je tudi napis Za dom spremni.

Bernardić ni sledil potezi svojega predhodnika na čelu SDP in hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ki je prejšnji teden zaradi oseb, oblečenih v majice z ustaškim geslom, zapustil uradno državno slovesnost ob 25. obletnici hrvaške vojaške operacije Blisk, ki je potekala v Okučanih v Zahodni Slavoniji.

Bernardić je vodenje SDP prevzel novembra 2016, a je po skoraj štirih letih v rednih mesečnih raziskavah praviloma med manj priljubljenimi hrvaškimi politiki. Od začetka svojega mandata je soočen tudi s kritikami znotraj stranke. Tudi v hrvaških medijih ocenjujejo, da Bernardić ni primeren za hrvaškega premierja, če bi SDP na volitvah dobila zaupnico za sestavo prihodnje hrvaške vlade.