Obtožba

Koronavirus je prišel iz laboratorija v Wuhanu, trdi Pompeo

J.P./STA
3. 5. 2020, 16.52
Posodobljeno: 3. 5. 2020, 19.16
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Pompeo je danes v pogovoru za televizijo ABC izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem.

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo

"Obstaja ogromno dokazov, da se je tam vse začelo," je dejal za ABC glede teorije, da je novi koronavirus, ki je po svetu zahteval že več kot 244.000 smrtnih žrtev, največ v ZDA, prišel iz laboratorija. Ni sicer odgovoril na vprašanje, ali meni, da je bil virus, ki je povzročil pandemijo, iz laboratorija izpuščen namerno.

Mike Pompeo je sicer že prejšnji teden Kitajsko obtožil, da je za novi koronavirus morda vedela že novembra lani in da je prepozno ukrepala. Poudaril je, da si še vedno prizadevajo, da bi od Kitajske dobili še več informacij, vključno z originalnim vzorcem virusa sars-cov-2 iz žarišča pandemije v kitajskem Wuhanu.

Obtožbe na račun Kitajske glede odziva na nevarnost koronavirusa vseskozi izpostavlja tudi ameriški predsednik Donald Trump. V petek je tudi sam zatrdil, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval.

Prenos z živali

Znanstveniki verjamejo, da se je smrtonosni virus na človeka prenesel z živali. Sklepajo, da se je to konec lanskega leta zgodilo na tržnici v kitajskem Wuhanu. Ne pojenjajo pa niti govorice o tem, da bi virus lahko razvili v tamkajšnjem tajnem laboratoriju. Na Kitajskem sicer tovrstne očitke zavračajo.

Tja poslal vohune

A glede na medijska poročila je Trump na Kitajsko poslal vohune, da bi odkrili kaj več o izvoru koronavirusa. Pompeo, nekdanji direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije (Cia), je sicer še v četrtek menil, da se strinja z mnenjem ameriških obveščevalcev "in prevladujočim mnenjem znanstvenikov, da koronavirusa ni ustvaril človek ali ga genetsko spremenil". Zdaj pa je za ABC potrdil Trumpova ugibanja in dodal, da za to, da naj bi virus izviral iz laboratorija, obstajajo obsežni dokazi.

"Mislim, da lahko cel svet zdaj to vidi. Ne pozabimo, Kitajska ima že zgodovino širjenja okužb v svetu in upravljanja podstandardnih laboratorijev". Kitajce je tudi obtožil, da so skušali v "klasični komunistični maniri dezinformacij" zmanjšati pomen krize s koronavirusom, kar je povzročilo velikansko tveganje tudi za druge. "Predsednik Trump je zelo jasen. Tiste, ki so odgovorni za to, bomo poklicali na odgovornost," je še dejal ameriški državni sekretar.