Alternative

Alternativne metode v boju zoper epidemijo: od injiciranja razkužila do osebno odgovornih Švedov

L.T.
28. 4. 2020, 21.00
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 21.06
Deli članek:

Karantena in delno zapiranje države je ukrep, ki so ga v boju zoper koronavirus sprejele prav vse izpostavljene države, a vsem ta nova normalnost ni všeč. Preverite, kakšne so alternative.

Instagram
Ustanovitelj Pink TV med ozoniranjem svoje krvi.

Trump bi zdravil z injekcijami varikine

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden osupnil domačo in svetovno javnost, ko je predlagal, da bi se koronavirusa lotili z injiciranjem razkužila oziroma nekakšnim ozoniranjem s pomočjo ultravijolične luči. Ameriška stroka je pohitela s pojasnili, da naj ljudje tega nikar ne poskušajo. V ZDA namreč ne poznajo javnega zdravstva, visoki stroški zdravljenja zato revnejše odvračajo od obiskov zdravnika, zato se mnogi poskušajo kar samozdraviti.

profimedia
Trumpove izjave so morali revidirati strokovnjaki.

Med takšnimi je tudi gibanje, ki prisega na tako imenovani čudežni mineral oziroma čudežno mineralno raztopino – Magical mineral solution (MMS), kar pa je v osnovi le uživanje močno razredčenega belila. Več pripadnikov tega obrobnega gibanja je zadnje tedne pri Trumpu intenzivno lobiralo s svojimi idejami, ni pa uradno znano, ali jih je Trump slišal in tudi uslišal.

Ustanovitelj TV Pink si ozonira kri

Idejo o ozoniranju bi Trump lahko pobral pri Željku Mitroviću, ustanovitelju srbske televizije Pink, ki je prejšnji teden požel salve smeha, ko je razglasil, da zna koronavirus zdraviti z ozoniranjem krvi. Mitrović že ves mesec ozonira prostore TV Pink, javnosti pa je pokazal tudi, kako si ozonira kri.

»Ozon se uporablja za dezinfekcijo površin. Nikomur resnemu še ni padlo na pamet, da bi organizem razkuževal od znotraj,« je moral pojasniti srbski epidemiolog Zoran Radovanović. »Nikomur normalnemu ne pade na pamet, da bi tako subtilen mehanizem, kot je metabolizem krvi, ranil na tako drastičen način,« je bil še jasnejši Radovanović.

Švedska edina bolj sproščena

Pomlad je v Skandinaviji poseben letni čas, saj se dnevi podaljšajo po mrzli in temni zimi. S tega stališča je odločitev premierja Stefana Löfvena, da v državi ne ukaže splošne karantene, ampak vanjo spravi le ogrožene skupine in ostale le opozori, naj se trudijo držati pravil, do neke mere razumljiva. A kot vedno bo zadnjo besedo imela zgodovina in trenutno se zdi, da je Löfven Švedsko vrgel v socialni poskus z nepredvidljivim izidom. Petdeset odstotkov smrti na Švedskem namreč predstavljajo starostniki v domovih upokojencev – prav tista skupina, ki so jo želeli zaščititi in izolirati, Švedska pa v tem pogledu izstopa iz statističnega povprečja ostalih nordijskih držav.

To kot problem priznava tudi Anders Tegnell, epidemiolog, ki tam vodi strategijo karantene. Vendar je Tegnell prepričan, da je zaradi milejše strategije prekužene do 20 odstotkov populacije, zato je Švedska bolje pripravljena na drugi val od drugih evropskih držav. Ob tem pa Tegnell poudarja, da v Švedski ne zasledujejo čredne imunosti. Švedski zdravstveni sistem je robustnejši od mnogih primerljivih držav, njihove kapacitete na intenzivni negi so pod stresom, a še zdaleč niso preobremenjene, je v intervjuju pojasnil Tegnell.

Desničarji v ZDA zahtevajo prekinitev karantene

V socialni poskus s še bolj nepredvidljivim izidom pa bi se podala županja Las Vegasa Carolyn Goodman, ki je svoje mesto ponudila kot »kontrolno skupino«, s katero bi merili učinke dviga karantene. Goodmanova želi Las Vegas odpreti na način, da kot županja ne bo predpisala navodil, kako se držati pravil socialnega distanciranja. »To je njihova naloga,« je dejala glede lastnikov barov in trgovin, »to ni naloga župana.«

Od njenih pobud se je že distanciral demokratski guverner zvezne države Nevada Steve Sisolak, ki je dejal, da ne bo »pustil, da so naši delavci postavljeni v položaj, ko se morajo odločati med delom in plačnim listom ter svojim življenjem.«

Sisolak se je moral konec tedna soočiti z nekaj sto protestniki, ki so v mestu Reno zahtevali odprtje države. Predvsem v državah, ki jih vodijo demokratski guvernerji, protestirajo protestniki, ki odkrito podpirajo Trumpa in zahtevajo takojšnje odprtje ekonomije, pri tem pa so do pandemije koronavirusa nonšalantni. Mnogi verjamejo, da gre le za teorijo zarote in da virus ne obstaja zares.

Profimedia
Protestniki v New Yorku so bili brezbrižni do pravil socialnega distanciranja.