"Vem, da je težko," je dejal Johnson glede zahtev številnih, naj vlada zrahlja omejitve v boju proti epidemiji. Kot je dejal, si tudi sam želi znova pognati gospodarstvo. "A nočem zavreči žrtev britanskega naroda in tvegati drugega vrhunca okužb," je zatrdil in pojasnil, da bi to pomenilo "ekonomsko katastrofo".

Vlada po njegovih besedah še ne more začrtati načina, na katerega bodo rahljali ukrepe in hitrosti, s katero bo to potekalo. Bo pa več o tem jasnega v naslednjih dneh, je dejal po poročanju BBC in zagotovil, da bodo odločitve sprejemali z najvišjo mogočo ravnjo transparentnosti.

Pred prehodom v t. i. drugo fazo odziva na epidemijo želi vlada zmanjšati število smrti in okužb, zaščititi zdravstvo, razširiti program testiranja in zagotoviti zadostno količino zaščitne opreme za zdravstvene delavce, je dejal.

Johnson se je danes vrnil na delovno mesto na Downing Street, potem ko je okreval po okužbi z novim koronavirusom. Zaradi bolezni je 55-letni politik moral celo v bolnišnico, kjer je tri dni preživel na intenzivni negi. Bolnišnico je zapustil 12. aprila.

Trend se je začel obračati

Kot je danes zatrdil Johnson, je država v boju proti epidemiji na dobri poti, trend glede okužb pa se je začel obračati. V bolnišnice denimo sprejemajo vedno manjše število ljudi, manjša se tudi število bolnikov na intenzivni negi.

Relativno strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa v Veliki Britaniji veljajo od 23. marca in najmanj do 7. maja. V okviru karantene lahko Britanci domove zapustijo le za nakup nujnih stvari, zaprte so vse trgovine, razen tistih z osnovnimi potrebščinami. Ukvarjanje s športom je dovoljeno le enkrat na dan in to s člani istega gospodinjstva. Prepovedano je zbiranje več kot dveh ljudi.

Število smrtnih žrtev koronavirusa v Veliki Britaniji preseglo 20 tisoč

Glede na uradno statistiko je število smrtnih žrtev covida-19 v Veliki Britaniji že preseglo 20.000. Dejanska številka naj bi bila sicer še višja, saj med drugim vanjo niso vštete smrti v domovih za starejše.

Glede na podatke so v nedeljo potrdili 413 novih smrtnih žrtev, kar je najmanj v aprilu.