Več kot 30 različnih mutacij

Najbolj smrtnosni sevi novega koronavirusa tudi v Evropi

G.G./STA
22. 4. 2020, 07.04
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 07.13
Deli članek:

Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kitajska profesorica Li Lanjuan in njeni kolegi z univerze v provinci Zhejiang so proučevali vzorce virusa, ki so jih odvzeli 11 bolnikom s covidom-19 v bolnišnici v mestu Hangzhou. Odkrili so 33 različnih mutacij, od tega 19 novih.

"Sars-cov-2 je naredil takšne mutacije, ki lahko bistveno spremenijo njegovo patogenost," so zapisali v znanstvenem članku, objavljenem v nedeljo na spletni strani medRxiv.org. Študije sicer znanstveniki, ki niso sodelovali pri njej, še niso pregledali.

Najbolj smrtonosne mutacije, ki so jih našli pri bolnikih v Hangzhouu, so našli tudi pri večini bolnikov po Evropi. Manj smrtonosni sevi pa so prevladovali v delih ZDA, kot je zvezna država Washington, so ugotovili kitajski znanstveniki.

Več virusa, več odmrlih celic

Poleg tega so preučili tudi, kolikšno količino virusa določen sev proizvede. To so storili tako, da so celico okužili z virusom. Ugotovili so, da najbolj smrtonosni sevi ustvarijo tudi do 270-krat toliko virusa kot najmilejši. Ugotovili so, da "večja količina virusa vodi v večji delež odmrlih celic".

Rezultati njihove študije kažejo, da je raznolikost sevov novega koronavirusa "še vedno močno podcenjena", so poudarili. Ob tem so opozorili, da je treba to povečevanje števila mutacij upoštevati tudi pri razvoju cepiva oziroma zdravila.

Po navedbah Kitajskega nacionalnega centra za bioinformatiko so sicer znanstveniki po svetu preučili že več kot 10.000 sevov, ki so vsebovali več kot 4300 mutacij novega koronavirusa, poroča South China Morning Post.