Ameriška zvezna država New York ima več okuženih s tem zločinskim koronavirusom kot katerakoli druga država na svetu. Število pozitivnih primerov je bilo v četrtek slabih 160.000, umrlo pa je več kot 7000 ljudi.

Zaradi povečane smrtnosti ni več prostora v mrtvašnicah in pogrebnih zavodih. Več dela imajo zato na otoku Hart, kjer že 150 let k počitku polagajo umrle, ki nimajo znanih sorodnikov. Če so običajno pokopi na tem anonimnem pokopališču potekali enkrat tedensko, pa od prejšnjega tedna potekajo vsak dan. Ni sicer potrjeno, da so med njimi umrli zaradi ali s koronavirusom, lokalni mediji pa sklepajo, da so.

To možnost je v začetku tedna omenil newyorški župan Bill de Blasio, ko je dejal, da bodo razmere reševali z "začasnimi pokopi". "Izkopani bodo jarki za po deset krst v vrsti. Opravljeno bo dostojanstveno, urejeno - in začasno," pa je povedal mestni svetnik in predsednik odbora za zdravje Mark Levin.

otok-hart, pokop
Reuters
Pokop krst na otoku Hart

Bill de Blasio je sicer včeraj povedal, da teče dolg in težak april, Newyorčani pa naj se pripravijo na podobno dolg in težak maj. Napovedal je tudi zaostritev ukrepov glede gibanja.