Izgubljajo boj z novim koronavirusom?

Švedski zdravstveni organi grozijo z zaprtjem nekaterih restavracij, sosedje medtem o »povsem zgrešeni« strategiji

S.R.
10. 4. 2020, 09.16
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 13.56
Deli članek:

Ali tudi na Švedskem sledijo strožji ukrepi? Oblasti zaenkrat ostajajo previdne, glavni epidemiolog v državi pa je napovedal "inšpekcije" restavracij in lokalov.

Profimedia
Stanje na terasi ene od stockholmskih restavracij 22. marca.

Na Švedskem so do včerajšnjega dne zabeležili 9141 primerov okužbe z novim koronavirusom, pri čemer je umrlo 793 ljudi. Na enotah za intenzivno nego v švedskih bolnišnicah se trenutno zdravi 477 bolnikov. Od začetka epidemije do včeraj je bilo na teh enotah skupno hospitaliziranih 719 ljudi, vključno s tistimi, ki so umrli ali okrevali. Njihove številke glede smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa sicer veljajo za »zelo natančne,« saj se vsaka smrt zabeleži v njihov register vzrokov smrti, je pojasnil glavni epidemiolog švedske Agencije za javno zdravje Anders Tegnell

Znano je, da se je Švedska za razliko od drugih držav po svetu odločila za nekoliko »blažje,« do gospodarstva bolj prizanesljive ukrepe, ki se bodo za take izkazali le v primeru, da jih ne povozi koronavirusni vlak. Oblasti so državljanom svetovale, naj v primeru, če zbolijo, tudi če gre zgolj za blažje simptome, ostanejo doma, sicer pa da naj upoštevajo razdaljo med ljudmi in se izogibajo nenujnih potovanj po državi. Če je mogoče, naj delajo od doma ter zlasti upoštevajo priporočila in nasvete glede ustrezne higiene. Svetovali so jim še, naj, če to ni resnično nujno, ne obiskujejo domov za starejše in bolnišnice. Starejšim od 70 let pa so položili na dušo, naj, kolikor je to mogoče, omejijo socialne stike. So pa ena redkih držav na svetu, ki ni uvedla karantene. Šole so še vedno odprte, prav tako restavracije in lokali. 

Poročila o prenatrpanih terasah

Agencija za javno zdravje je sicer začela z naključnim testiranjem državljanov, da bi tako ugotovili, kakšen je dejanski delež okuženega prebivalstva. Prvo poskus je vključeval 773 naključno izbranih prebivalcev Stockholma, izkazalo pa se je, da je z novim koronavirusom okuženih 2,5 odstotka oseb iz te skupine. Tegnell je včeraj napovedal, da bodo zaradi poročil o prenatrpanih vrtovih in terasah restavracij in lokalov v naslednjih dneh izvajali naključne preglede, s čimer bodo preverili, v kakšni meri se upoštevajo priporočila glede varnostne razdalje pri socialnih stikih. Kot je pojasnil epidemiolog, je odgovornost tako na strani lastnikov restavracij kot posameznikih. Čeprav so restavracije lahko odprte, morajo namreč upoštevati nekatere omejitve. Dovoljena je zgolj strežba pri mizah, te pa ne smejo biti postavljene preblizu druga drugi. »Prejemamo veliko poročil, da se pravil ne upošteva, normalen odziv na to je, da se uvedejo novi ukrepi … treba je dati zgled, naj povem takole,« je pojasnil Tegnell. 

Na vprašanje, ali Švedska ne tvega italijanskega ali španskega scenarija, je Tegnell odgovoril, da tega ne pričakuje, saj je v Stockholmu, kjer je okužb največ, »krivulja že nekaj časa ravna. A je pomembno, da tako tudi ostane.«

»Povsem zgrešen« pristop 

Da bo Švedska prej ali slej prisiljena v uvedbo strožjih ukrepov, pa je prepričan namestnik direktorja norveškega Direktorata za zdravje in socialne zadeve Espen Rostrup Nakstad. Na Norveškem so do včeraj zvečer ob 6219 potrjenih primerih okužbe zabeležili »zgolj« 108 smrtnih žrtev. Švedska strategija je v teh dneh in tednih deležna številnih kritik, tudi od svoje zahodne sosede. Kot je včeraj dejal Nakstad, je švedski pristop »povsem zgrešen,« »strategijo zaviranja« pa bodo morali hitro nadomestiti s strožjimi ukrepi. 

»Norveška je izbrala splošno strategijo zapiranja čim več stvari, da bi si lahko nekoliko oddahnili. Mi pokušamo enako, a smo sprejeli, da zapiranje skupnosti ni rešitev,« mu je odgovoril Tegnell.