Kralj pobegnil na otok

Koronavirus razširjen med rodbino al Saud

B.K.
9. 4. 2020, 17.58
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 17.59
Deli članek:

Več deset članov kraljevske arabske rodbine Al Saud naj bi bilo okuženih z novim koronavirusom.

Profimedia
Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Vsaj eden višji plemič in več deset nižjih uradnikov iz rodbine Al Saud naj bi bilo okuženih z novim koronavirusom, poroča ameriški časnik The New York Times.

Rodbina, ki že od tridesetih let preteklega stoletja vlada na večjem delu arabskega polotoka, sicer šteje približno 15.000 članov, ki navadno zasedajo javne funkcije v kraljevini Saudovi Arabiji. Po poročanju ameriškega časnika naj bi jih bilo s covidom-19 okuženih okoli 150.

70-letni princ Faisal bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud, ki opravlja funkcijo guvernerja prestolnice Rijad, naj bi bil na intenzivni negi. Kralj Salman, ki šteje 84 let, se je že umaknil v samoizolacijo na otok v rdečem morju. V samoizolaciji je prav tako prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Profimedia
Prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman.

Zdravniki v elitni Specialistični bolnišnici kralja Faisala, kjer se zdravi plemstvo, zdaj pripravljajo 500 postelj, ki bodo namenjene plemičem, obolelim za covidom-19. Nižji uradniki bodo, v primeru okužbe, pomoč morali poiskati drugje, da bo postelj dovolj za visoke člane kraljeve rodbine.

Rodbina Al Saud šteje več tisoč princev, ki redno potujejo v tujino. Virus naj bi prinesli nazaj iz potovanj, zaenkrat pa so oboleli večinoma iz nižje veje rodbine.

Kraljevina je sicer doslej potrdila 2.932 okužb in 41 smrti. V sklopu ukrepov za preprečitev okužb pa so zaprli tudi najsvetejši islamski romarski mesti Meko in Medino.