Uspeh

Kaže, da bo tej državi uspelo premagati novi koronavirus

J.P.
9. 4. 2020, 17.21
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 17.24
Deli članek:

Za napovedi je še prezgodaj, a trenutno kaže, da zmagujejo.

Profimedia
Prizor iz Wellingtona. Fotografija je nastala danes.

Novi Zelandiji je uspelo nekaj, kar bi si žele doseči številne države: štiri dni zapored beležijo upad novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Danes so zabeležili 29 novih in verjetnih primerov, skupno jih je tako 1239. Od teh jih je v bolnišnici le 14, 317 jih je ozdravelo. Umrla je ena oseba.

Za državo s petimi milijoni prebivalcev je polovica meseca poostrenih ukrepov, namenjenih ne le zamejitvi virusa, temveč tudi njegovemu izničenju. Zaenkrat kaže, da bo pristop uspešen.

Pozitivni učinki bi za druge države morda bili znak, da je čas za omilitev ukrepov. Tako je Danska, ki ima vsaj 5597 primerov in 218 smrti, oznanila, da bo ukrepe prihodnji teden sprostila, če ne pride do nenadnega povečanja števila okužb.

Dodatno zaostrovanje ukrepov

Novozelandska premierka Jacinda Ardern pa je danes sporočila, da bodo ukrepe še zaostrili. Tako bodo morali vsi državljani, ki se vrnejo na Novo Zelandijo, za dva tedna v karanteno. A ne doma, temveč v temu namenjeno ustanovo. Tujci v državo trenutno nimajo vstopa, tako je že od 20. marca.

Ključne prednosti

Nova Zelandija ima v borbi proti novemu koronavirusu dve ključni prednosti: geografsko lego in čas.

Prvi primer okužbe so zabeležili 28. februarja, kar je več kot mesec dni pred Združenimi državami Amerike. Prva smrt je sledila 29. marca. Ker gre za otoško državo, beležijo manj letov kot pa katera druga država. A ne bi šlo brez množičnega testiranja. Do tega trenutka so opravili 51.165 testov.

Ko je Ardernova 14. marca oznanila, da ob vstopu v državo vsakogar čakata dva tedna samoizolacije, je bil to eden izmed najstrožjih ukrepov do tedaj na svetu. Takrat so imeli šest primerov okužbe. Pet dni pozneje, ko je tujcem prepovedala vstop v državo, so imeli 28 primerov. 23. marca, ko je sledila stroga omejitev gibanja, so imeli 102 potrjena primera.

V prid jim je tudi dejstvo, da so okužene osebe relativno mlade. Ljudje starosti med 20 in 29 let predstavljajo 25 odstotkov vseh primerov, tisti od 30 do 39 let pa 15 odstotkov. Da je temu tako, je krivo potovanje. Potujejo pa običajno ljudje, ki so dobrega zdravja.