Ruby Princess

Policija zasegla »črno skrinjico,« potniki s te ladje za križarjenje predstavljajo »najbolj smrtonosen vir okužbe«

S.R.
9. 4. 2020, 07.51
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 08.01
Deli članek:

Avstralska policija je zasegla »črno skrinjico« ladje za križarjenje Ruby Princess, s katere se je pred slabim mesecem izkrcalo približno 2700 potnikov, od katerih jih je bil več sto okuženih z novim koronavirusom.

NSW Police Force
Na ladjo so se v sredo ponoči vkrcali preiskovalci.

Potniki z ladje za križarjenje Ruby Princess predstavljajo »najbolj smrtonosen vir okužbe« z novim koronavirusom v Avstraliji, oblasti pa so proti odgovornim uvedle kazensko preiskavo. Zadevo obravnavajo kot kaznivo dejanje umora. Po včerajšnjih navedbah avstralske policije so na ladji, ki je v lasti družbe Carnival Corp (CCL.N), največjega ponudnika križarjenj na svetu s sedežem v Miamiju, že zasegli »črno skrinjico,« poroča tiskovna agencija Reuters. 

Profimedia
Ladja za križarjenje Ruby princess v pristanišču v novozelandskem Wellingtonu 14. marca letos.

Spomnimo, dogajanje okoli ladje Ruby Princess je v Avstraliji sprožilo val ogorčenja, potem ko se je v Sydneyju19. marca približno 2700 potnikovizkrcalo brez kakršnih koli zdravniških pregledov. Razpršili so se po vsej državi. V Avstraliji so doslej potrdili nekaj več kot 6000 primerov okužbe s covid-19, umrlo pa je 51 ljudi. Med smrtnimi žrtvami je kar 15 potnikov z ladje Ruby Princes, pri čemer so okužbo po izkrcanju potrdili pri več sto potnikih. Ti so, preden so jih izsledili, virus že brezskrbno širili po državi. Po navedbah policijskega komisarja v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales Micka Fullerja so kapitana ladje že zaslišali, kot dokazno gradivo pa so zasegli elektronski ladijski dnevnik. »Ladje imajo črno skrinjico, ki je precej podobna tistim na letalih, zasegli pa smo tudi drugo dokazno gradivo,« je pojasnil ter dodal, da kapitan v celoti sodeluje s preiskavo. Približno 1000 članov posadke različnih narodnosti na usodo še vedno čaka na ladji, ki je zasidrana v pristanišču v Sydneyju.