Rahljanje ukrepov

"Rojstni kraj" novega koronavirusa ni več v karanteni

J.P.
8. 4. 2020, 10.51
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 10.58
Deli članek:

Kitajsko mesto, kjer je izbruhnil novi koronavirus, po dveh mesecih ni več v karanteni.

Reuters
Življenje v kitajskem mestu Wuhan se počasi vrača na stare tirnice.

Kitajska je Wuhan, kjer bila 11 milijonov ljudi, zapečatila 23. januarja. Okuženih je bilo več kot 50.000 ljudi, več kot 2500 jih je umrlo, kar je približno 80 odstotkov vseh smrtnih žrtev, ki jih je covid-19 terjal na Kitajskem. Takšne so vsaj uradne številke.

Postopno rahljanje ukrepov

Koronavirus se je od takrat razširil po svetu. Okuženih je več kot 1,4 milijona ljudi, mrtvih 82.000. In medtem ko je Kitajski uspelo zajeziti epidemijo, so ukrepi terjali velik ekonomski in družbeni davek. Prvi potniki, ki so danes prišli na tamkajšnje letališče Tianhe – ponovno se je odprlo danes –, so nosili različne oprave: nekateri zaščitne obleke, drugi dolge dežne plašče, spet tretji zaščitne maske, poroča tiskovna agencija Reuters.

Reuters
Vhod na zaprto železniško postajo v Wuhanu je še do nedavnega bil zastražen.

Stanje v Wuhanu se je normaliziralo postopoma. 28. marca so ljudje spet lahko začeli vstopati v mesto, a nekaj omejitev ostaja. Pristojni prebivalcem priporočajo, da mesto in provinco Hubei ter celo zgolj njihovo soseščino zapustijo le, če je to nujno. 30. marca so svoja vrata spet odprla trgovska središča.

V Wuhanu so v zadnjih 21 dneh imeli tri nove primere okužbe.