John Prine

Po zapletih zaradi koronavirusa umrla ameriška folk legenda

J.P./STA
8. 4. 2020, 10.07
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 10.11
Deli članek:

Za posledicami zapletov zaradi okužbe z novim koronavirusom je v torek umrl ameriški pevec in tekstopisec John Prine. Star je bil 73 let.

Profimedia
John Prine

Glasbenikova žena Fiona je 20. marca na Instagramu objavila, da je okužena s koronavorusom. V videu razkrila, da so sicer testirali tudi njenega moža, da pa je bil njegov test "nedoločen".

Nato je 3. aprila sporočila, da je njen soprog že osmi dan priklopljen na respirator ter da ima pljučnico. Novico o smrti je v imenu Prineove družine sporočil njegov predstavnik za stike z javnostmi.

John Prine se je rodil 10. oktobra 1946 v Maywoodu v ameriški zvezni državi Illinois. V poznih 60. letih minulega stoletja ga je odkril Kris Kristofferson. Leta 1971 je izdal svoj prvi album, ki je bil dobro sprejet pri kritikih, določale so ga družbenokritične in protestne pesmi. Leta 1981 je ustanovil lastno založbo Oh Boy Records v Nashvillu.

Dobitnik dveh grammyjev za albuma ter grammyja za življenjsko delo je v petih desetletjih glasbene kariere izdal 19 studijskih albumov. 

Prine se je v svojih pesmih posvečal tudi temam, kot so minule ljubezni, samota, odtujenost in obžalovanje. Nekdanji Pinkfloydovec Roger Waters je leta 2008 o Prineu povedal: "Je izredno elokventen glasbenik in je na istem čolnu z Neilom (Youngom) in (Johnom) Lennonom."

Letos je prejel tudi grammyja za življenjsko, pri čemer ga je Ameriška diskografska akademija označila kot "enega najvplivnejših tekstopiscev njegove generacije".

Leta 2019 je bil sprejet v dvorano slavnih tekstopiscev, leta 2016 ga je kot tekstopisca odlikoval PEN, s čimer se je pridružil glasbenikom, kot sta Chuck Berry in Leonard Cohen.

Prine je dvakrat prebolel raka. Leta 1998 je prestal operacijo grla in po letu dni terapije se je vrnil na odre. Leta 2013 pa je prebolel raka na pljučih.

Ameriški kantavtor in Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan je Prinea označil kot enega svojih najljubših tekstopiscev, iz njegovega obsežnega glasbenega opusa pa je kot svojo najljubšo pesem navedel Lake Marie. Leta 2009 je dejal: "Prineove pesmi so čisti proustovski eksistencializem."

Ob novici o smrti so se Prineu z zapisi poklonili številni glasbeniki. Justin Vernon iz zasedbe Bon Iver ga je označil kot "svojo številko 1", Bruce Springsteen pa ga je označil kot "pravi nacionalni zaklad in tekstopisca stoletja".