omejitev gibanja

V Parizu prepoved rekreacije od desetih zjutraj do sedmih zvečer

B.K./STA
7. 4. 2020, 15.05
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 15.07
Deli članek:

V francoski prestolnici Pariz bodo v sredo zaostrili omejitve gibanja v boju proti novemu koronavirusu, ki je v Franciji do ponedeljka zahteval 8911 življenj. Na dan, ko je država vstopila v četrti teden karantene, vlada medtem opozarja, da epidemija še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja.

Profimedia
Pariz

Županja Pariza Anne Hidalgo in šef policije Didier Lallement sta v skupni izjavi sporočila, da bo rekreacija na prostem od srede prepovedana med 10. in 19. uro. Izpostavila sta, da se bodo Parižani še vedno lahko rekreirali med 19. in 10. uro, ko je na ulicah manj gneče.

Rekreacija je sicer eden redkih razlogov, zaradi katerih je Francozom dovoljeno oditi od doma od uvedbe karantene 17. marca. Drugi sprejemljivi razlogi so delo, obisk zdravnika in nakup življenjskih potrebščin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je sicer že omejila rekreacijo na največ eno uro enkrat dnevno v razdalji do enega kilometra od doma. Kolesarjenje in plavanje kot oblika rekreacije nista sprejemljiva, navaja ministrstvo za šport.

Minister za zdravje Olivier Veran je medtem danes vztrajal, da je še prezgodaj govoriti o končanju omejitev gibanja oziroma karantene, ki velja do 15. aprila. Verjetno je, da jo bo vlada podaljšala.

Naraščanje števila bolnikov v intenzivni negi se zmanjšuje, upočasnjuje, a še vedno raste, je dejal Veran. "Zaprtje bo trajalo tako dolgo, kot bo potrebno, ker še nismo dosegli vrhunca epidemije," je izpostavil ter opozoril pred prezgodnjimi pogovori o odpravi karantene.

V času boljšega vremena in začetku velikonočnih praznikov v delih države pa je notranji minister Christophe Castaner od prefektov zahteval, da "od primera do primera" preučijo, ali je treba ukrepe še zaostriti.

Pritisk na bolnišnice in domove za starejše občane zaradi okužb z novim koronavirusom se medtem nadaljuje. Veran je v soboto povedal, da so na Kitajskem naročili skoraj dve milijardi zaščitnih mask, ki naj bi prispele do konca junija.

V Franciji so v ponedeljek poročali o smrti 833 bolnikov zaradi covida-19, kar je bilo največ v enem dnevu od začetka epidemije. V bolnišnicah se zaradi okužbe zdravi 29.752 ljudi.