izhodna strategija

Tudi Danska začenja s postopno odpravo ukrepov

B.K./STA
7. 4. 2020, 08.11
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 08.50
Deli članek:

Danska bo postopoma odpravila omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. 15. aprila bodo tako najprej ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce ter osnovne šole. Srednje šole bodo ostale zaprte do 10. maja.

Profimedia
Danska premierka Mette Frederiksen.

Danska premierka Mette Frederiksen je sporočila, da bari, restavracije, nočni klubi, nakupovalni centri ter frizerski in masažni saloni ostajajo zaprti. Prav tako bo še naprej v veljavi prepoved zbiranja več kot 10 oseb.  15. aprila bodo odprli centre za dnevno varstvo, vrtce ter osnovne šole.

Danska premierka je ob tem na ponedeljski novinarski konferenci še pojasnila, da pristojne zdravstvene oblasti menijo, da je postopno odpiranje ustrezno, a ob pogoju, da vsi ohranjajo ustrezno razdaljo in si umivajo roke.

"Vsakdanje življenje se v tem trenutku ne bo v celoti vrnilo v preteklo stanje. S številnimi omejitvami bomo morali živeti še več mesecev," je ob tem posvarila Frederiksnova in sodržavljane pozvala, naj spoštujejo zdravstvena pravila in socialno distanciranje.

"Majhna sprememba v ravnanju posameznika ima lahko velik vpliv na dobrobit celotne družbe," je še dejala.

Na Danskem so doslej potrdili 4875 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 187 ljudi.

Danska je v boju proti pandemiji novega koronavirusa 14. marca zaprla svoje meje za tujce. Na ta dan so v državi tudi zabeležili prvo smrtno žrtev koronavirusne bolezni 19. Nekaj dni kasneje so nato sprejeli odločitev o zaprtju barov, restavracij in trgovin.

Po Avstriji je Danska druga evropska država z načrti za postopno omilitev omejitev, ki so bile uvedene zaradi pandemije novega koronavirusa.