Mrtvašnice pokajo po šivih

Bodo v New Yorku pokojne začasno zagrebli kar v parku?

S.R.
6. 4. 2020, 21.16
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 22.05
Deli članek:

Oblasti v New Yorku so razkrile, da razmišljajo o začasnem počivališču za umrle, ki jih je pokopal novi koronavirus.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V New Yorku se podobno kot nedavno v italijanskem Bergamu soočajo z velikim pomanjkanjem prostora za vsa trupla, ki se kopičijo v času pandemije covida-19. Mrtvašnice in pogrebni zavodi v mestu pokajo po šivih, po navedbah mestnega svetnika in predsednika odbora za zdravje Marka Levina pa se mrtvašnice trenutno soočajo s krizo, ki presega tisto 9. septembra 2001, ko sta se po teroritičnem napadu zrušili stolpnici World Trade Centra, tako imenovana Dvojčka. Kot pravi Levin, je bil tisto enkraten dogodek, ta kriza, ki mu je z vidika dela zdravstvenih služb podobna, pa kar traja in traja. »Izkopani bodo jarki za po deset krst v vrsti. Opravljeno bo dostojanstveno, urejeno - in začasno. A bodo Newyorčani to težko prenesli,« je na twitterju zapisal Levine. 

Mrtvašnice v bolnišnicah, v katerih se v danem trenutku običajno nahaja približno 15 trupel, so polne, v bolnišnice pa so poslali 80 tovornjakov s hladilnicami, a so tudi ti že skoraj polni, poroča SkyNews. Ozko grlo so tudi pogrebni zavodi in pokopališča, pogrebov je preprosto preveliko. Levin je še dejal, da težave ne predstavljajo samo smrti v bolnišnicah. »Pred krizo smo v New Yorku na domačih naslovih na dan povprečno zabeležili 20 do 25 smrti. Zdaj, sredi pandemije, je to število 200 do 215,« je dejal.

Po navedbah Levina je to zaenkrat še ukrep, ki bi bil uporabljen v skrajni sili, a je hkrati poudaril, da se to lahko zgodi kmalu, saj v New Yorku z vidika smrtnih žrtev pričakujejo morda najhujši teden doslej. Da to zaenkrat še ni potrebno, je potrdil tudi župan Bill de Blasio, ki tudi ni želel izdati lokacije oziroma parka, kjer bi se nahajali ti »začasni grobovi.« »Ne želim govoriti o podrobnostih, saj menim, da ne gre za stvar, o kateri bi morali javno razpravljati,« je dejal de Blasio. 

Število žrtev preseglo 10.000

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je danes v ZDA preseglo 10.000, okuženih pa je že skoraj 350.000 ljudi, poroča STA. Število mrtvih v najhuje prizadeti zvezni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila. Cuomo je sicer zavrnil idejo, da bi v mestnih parkih pripravili začasna pokopališča.

Kljub temu so bolnišnice polne do skrajnosti, v mestu New York pa po besedah de Blasia zdaj bolj kot zdravstvene opreme primanjkuje zdravstvenih delavcev. Cuomo je dejal, da je v državi z 20 milijoni prebivalcev okuženih skoraj 131.000 ljudi, umrlo pa jih je 4758. V mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev je okuženih več kot 72.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 3000.

Zajem zaslonske slike/JHU
Še vedno je najhuje v zvezni državi New York.