Pred 34. obletnico

V bližini černobilske nuklearke zagorelo, zaznali tudi povišano sevanje

G.G./STA
5. 4. 2020, 15.54
Posodobljeno: 5. 4. 2020, 18.24
Deli članek:

V prepovedanem območju v bližini ostankov ukrajinske jedrske elektrarne v Černobilu je izbruhnil požar, ki se ga oblasti trudijo zajeziti tudi s pomočjo letal.

Ukraine's State Emergency Service
Gasilci krotijo požar v bližini nuklearke v Černobilu.

Na na območje požara, ki je zajel več kot 20 hektarjev gozdnatega območja v bližini černobilske nuklearke, napotili dve letali in okoli 100 gasilcev. Po zadnjih podatkih je požar pod nadzorom. 

V soboto so imeli težave z gašenjem, saj je ponekod prišlo do zvišanja sevanja, vendar pristojne oblasti zagotavljajo, da ni nevarnosti za prebivalce sosednjih območij.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske nuklearke pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.

26. aprila 1986 ob 1.23 zjutraj sta v Černobilu med varnostnim preizkusom odjeknili eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Poleg Ukrajine so radioaktivni delci močno prizadeli tudi Rusijo in Belorusijo.

Sovjetske oblasti so mednarodni javnosti nesrečo več dni prikrivale in ta je zanjo izvedela šele, ko so na Švedskem zaznali povečano radioaktivno sevanje.

Točno število žrtev ostaja neznanka. Ob sami eksploziji je umrlo 30 ljudi, tisoči pa nato zaradi posledic sevanja. Po nekaterih ocenah naj bi nesreča terjala do 100.000 življenj.