Svet

Četrti izredni nagovor kraljice v 68 letih

A.S./STA
5. 4. 2020, 08.53
Posodobljeno: 5. 4. 2020, 10.16
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta II. bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa. To bo njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu.

Profimedia
Britanska kraljica Elizabeta II. bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa.

Objavili ga bodo zvečer na radiu in televiziji. "Nagovarjam vas v času, za katerega vem, da je poln izzivov," bo dejala kraljica glede na izvlečke nagovora, ki so jih vnaprej objavili v soboto. "To je čas motnje v življenju naše države: motnja, ki je prinesla gorje nekaterim, finančne težave številnim in ogromne spremembe v življenjih nas vseh," bo še povedala.

"Upam, da bo lahko v prihodnjih letih vsakdo ponosen na to, kako se je odzval na ta izziv," bo kraljica poudarila po poročanju britanskega BBC. Izrazila bo tudi upanje, da bodo lahko prihodnje generacije za sedanjo rekle, da so samodisciplina, odločenost in občutek za sočloveka še vedno lastnosti Združenega kraljestva.

V Veliki Britaniji je do zdaj za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo več kot 4300 ljudi, potrdili so več kot 41.000 primerov okužbe.

Zaradi okužbe s koronavirusom je v samoizolaciji tudi premier Boris Johnson, a so simptomi bolezni blagi. Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno.

V Veliki Britaniji teste na koronavirus trenutno izvajajo samo v najresnejših primerih, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Dejansko število okuženih je tako verjetno še bistveno višje.

Mnogi zdravstveni strokovnjaki so vlado kritizirali zaradi prepočasnega odzivanja na zdravstveno krizo. Oblasti so zato obljubile, da bodo do konca meseca dnevno izvajali 100.000 testov.