Svet

Britanski laburisti dobili novega predsednika

S.R./STA
4. 4. 2020, 13.34
Posodobljeno: 4. 4. 2020, 14.55
Deli članek:

Za novega vodjo britanske laburistične stranke je bil izvoljen Keir Starmer. Na položaju bo nasledil Jeremyja Corbyna.

Profimedia
Keir Starmer

58-letni Keir Starmer, ki je zadnja tri leta v stranki odgovoren za področje brexita, je veljal za glavnega favorita. "Čas in privilegij je, da sem bil izvoljen za vodjo laburistične stranke," je Starmer sporočil na Twitterju. Ob tem se je v imenu stranke opravičil za antisemitizem med članstvom. "Antisemitizem je madež na naši stranki. Videl sem žalost, ki ga je prinesel v številne judovske skupnosti," je dejal. 

Za podpredsednico stranke je bila izvoljena Anglea Rayner, ki je opozorila, da stranko čaka dolga in težavna pot.

Starmer, bivši glavni državni tožilec, se je na strankarskih volitvah pomeril z Rebecco Long-Bailey in Liso Nandy. Prejel 56,2 odstotka podpore.

Postopek izbire novega predsednika največje opozicijske stranke v Veliki Britaniji se je z zbiranjem nominacij kandidatov začel januarja, od konca februarja pa je lahko približno 600.000 članov stranke bodisi po pošti ali prek spleta glasovalo za Corbynovega naslednika. Levičar Corbyn je odstop napovedal, potem ko so laburisti na predčasnih volitvah decembra lani utrpeli zgodovinski poraz.

Starmer je obljubil, da si bo prizadeval za poenotenje stranke po globokih nesoglasjih med podporniki levičarske in sredinske struje ter prepirih glede strategije okoli brexita. 

Premier in vodja konservativcev Boris Johnson je Starmerju čestital za zmago in z njim govoril po telefonu. Novi vodja laburistov je ob tem sprejel vabilo na vladni brifing o epidemiji novega koronavirusa, ki bo ta teden. Starmer je dejal, da bo konstruktivno sodeloval z vlado glede ukrepov za zajezitev virusa, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.