Prvi svetovni voditelj okužen s covidom-19

Boris Johnson: politični kameleon, ki je napisal 11 knjig

K.K.
5. 4. 2020, 20.20
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je pozitiven na koronavirus. Je v samoizolaciji, a vseeno s pomočjo videokonferenc vodi državo v boju proti pandemiji. »Hvaležen sem temu čudežu tehnologije, ki mi omogoča komuniciranje s svetom,« je povedal Johnson. Blažje simptome okužbe je začutil dan po tem, ko je v parlamentu odgovarjal na vprašanja poslancev.

Reuters
Johnsona nekateri imenujejo tudi »britanski Donald Trump«.

Rokovanje z vsemi

Še nekaj tednov nazaj se je Johnson na tiskovni konferenci pohvalil, da se je z vsemi rokoval, in pozval tudi druge, naj ne nasedajo paniki. »Sinoči sem obiskal bolnišnico, kjer je bilo tudi nekaj pacientov s koronavirusom. Z vsemi sem se rokoval. Mislim, da je pomembno, da ohranimo ta nivo. Operite roke pred in po rokovanju, seveda,« je povedal. Po okužbi pa je spremenil mnenje. Britancem, ki kašljajo ali imajo vročino, je svetoval, naj se samoizolirajo, odsvetoval je tudi potovanja v tujino. »Vsem bi moralo biti jasno, da je to največja zdravstvena kriza naše generacije. Mnogi covid-19 primerjajo z navadno gripo, vendar to ni res,« je opozoril: »Moram biti iskren, veliko družin bo izgubilo svoje ljubljene predčasno.«

Britanski Donald Trump

Johnsona nekateri imenujejo tudi »britanski Donald Trump«. Ne samo, da gojita simpatije drug do drugega, tudi vizualno sta si podobna, imata enaki pričeski, le da za Johnsona pravijo, da je lepši. Anglija je tudi prva zaveznica ameriškega imperija na stari celini. Na britanskem otoku so namreč nameščene najzmogljivejše prisluškovalne naprave, britanska agencija za prisluškovanje pa zbrane podatke deli z ameriško agencijo za nacionalno varnost, NSA. Amerika torej Evropo posluša z britanskega otoka,Anglija pa je tudi ključni strateški vzvod ameriškega imperija za vplivanje na Evropsko unijo. 

V osnovi novinar

Johnson ima (oziroma je imel do 2016) dvojno državljanstvo, državljanstvo Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike, saj je bil rojen kot Alexander Boris de Pfeffel Johnson v New Yorku angleškim staršem. Njegov oče je bil med drugim tudi novinar, evropski poslanec in uslužbenec Evropske komisije ter Svetovne banke, zato se je družina veliko selila po svetu. Med obiskovanjem elitne šole Eton Johnson ime Alexander opusti in hoče, da ga vsi kličejo Boris. Na šoli se mu uspe uveljaviti kot pretepač s šalami in šarmom. Študij nadaljuje na Oxfordu, kjer jeglavni na študentskih pijanskih zabavah. Službovati začne kot novinar pri The Timesu, vendar ga zaradi lažiranja članka odpustijo, zato se preseli na The Daily Telegraph. Za Johnsonom je bogata pisateljska kariera. Napisal je 11 knjig,med katerimi najdemo tudi življenjepis Winstona Churchilla (ki ga je neskromno primerjal s samim sabo). Johnsona najbolje spoznaš, če prebereš njegov roman 72 devic, za katerega pravijo, da je avtobiografski. V njej opisuje britanskega poslanca, ki se zjutraj s kolesom prebija do parlamenta, je enako skuštran kot Johnson in živi v stalnem strahu, da bo razkrito njegovo zunajzakonsko razmerje, ki bo povzročilo konec njegove politične kariere. Da bi to razmerje postalo nepomembno, hoče predsednika ZDA zaščititi pred terorističnim napadom. 

Borisova kolesa

Na volitvah za župana Londona leta 2008 kandidira na listi konservativcev in postane župan kar dvakrat. Je veliki ljubitelj kolesarjenja in je znan po tem, da je v času županovanja v London vpeljal mestna kolesa, ki jih še danes pogovorno imenujejo »Borisova kolesa«. Leta 2016 ga takratna premierka Theresa May postavi za zunanjega ministra. Po njenem odstopu leto kasneje Johnson kandidira na volitvah za šefa konservativne stranke, lani pa postane premier Velike Britanije in izpelje odcepitev Velike Britanije iz Evropske skupnosti.

Politični kameleon

Johnson je konservativec. A je tudi liberalec. Ko gre za življenjske sloge, je liberalec. Ko gre za politiko, pa je konservativen in pogosto spreminja svoja stališča, kar se mu ne zdi nič nenavadnega in se tega ne sramuje. Na začetkuje zagovarjal obstanek Združenega kraljestva v EU, potem je bil spet za brexit. Bil je (vsaj na videz) levičarski župan Londona, zdaj podpira desničarje. Včasih je podpiral priseljevanje, zdaj njegova priseljenska politika napoveduje, da bodo v bodoče v državo spuščali samo najboljše in najbistrejše priseljence (poleg bogatih, seveda). Britanija bo priseljence iz EU izenačila z vsemi drugimi, odprla nova vrata visokokvalificiranim priseljencem in zaprla dosedanja vrata za nekvalificirane tuje delavce od koderkoli. Včasih je podpiral naftno industrijo, zdaj se predstavlja kot zagovornik varovanja okolja. Pri glasovanju o pravici do splava, ki je zlasti na Irskem pereče vprašanje, je pri glasovanju vedno abstiniral, čeprav je veliko njegovih ljubic priznalo, da je z njim naredilo splav, vključno s trenutno zaročenko, ki naj bi dvakrat splavila, medtem ko je z njo varal svojo zakonito ženo. Zaradi te ljubezenske afere je moral odstopiti tudi kot podpredsednik in minister v senci za umetnost. S Carrie Symonds, skoraj četrt stoletja mlajšo in nosečo zaročenko, poleti pričakuje prvega otroka. Johnson bo prvi premier mladoporočenec po skoraj dveh stoletjih. V zgodovino sta se že vpisala kot prvi neporočen »premierski« par, ki živi na Downing Streetu 10.

Koliko otrok ima Boris Johnson

Na to vprašanje ne zna nihče odgovoriti. V njegovem življenjepisu piše, da jih ima pet ali šest. V njegovem pestrem ljubezenskem življenju sta se zgodili dve poroki, poleg tega pa najmanj pet javnosti znanih zunajzakonskih afer. Najmanj enkrat dve hkrati. Z drugo, še vedno uradno ženo Marino imata štiri otroke. Najstarejša hči, ki je novinarka, ga je, ko je zapustil njeno mamo, označila za »egoističnega prasca«. Johnson je uradno priznal samo enega zunajzakonskega otroka, hčerko, ki se je rodila leta 2009 med afero s trgovko z umetninami, ko je bil še župan. Ta je med afero dvakrat postala mati. Oba otroka naj bi bila njegova.

J*bi se in se umiri

Johnson namerno goji »napol zapuščen videz«, na primer tako, da si na svoj tipičen način specifično razkuštra lase, preden se pokaže v javnosti. Nagnjen je k zamujanju in na obleko ne daje veliko pozornosti. Poznavalci pravijo, da je enkratna osebnost britanske politike, zmes komedijanta, prevaranta, destruktivnega šovmena in maničnega samopromotorja, ki svoje življenje polni z zabavo in šalami. Ljudje ga imajo radi navkljub kameleonskemu političnemu obnašanju, ker jih spravlja v smeh. Verjetno so se smejali tudi takrat, ko je uredniku časopisa The Telegraph, ki je o njem pisal kritično, poslal mejl: »J*bi se in se umiri.«

Profimedia
Z zaročenko poleti pričakujeta otroka.