Čas je denar

Gates bo financiral gradnjo sedmih tovarn, stran vrgel milijarde, ampak nič ne de, to je nujno

R.T.
3. 4. 2020, 16.47
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 16.52
Deli članek:

Fundacija Billa Gatesa bo financirala gradnjo in delovanje sedmih tovarn za proizvodnjo cepiva proti covidu-19, na koncu bosta v uporabi največ dve.

Profimedia
Čas je v tem trenutku pomembnejši, pravi Gates.

Čeprav se zaveda, da bo v luknjo brez dna zmetal milijarde ameriških dolarjev, bo Bill Gates, pravzaprav njegova Fundacija Billa in Melinde Gates, financiral gradnjo sedmih novih tovarniških obratov za množično proizvodnjo cepiva. Njegovi strokovnjaki bodo izbrali sedem najobetavnejših cepiv, ki so trenutno v razvoju, nato bo fundacija za vsako posamezno zgradila proizvodnji obrat. »Čeprav bomo na koncu izbrali največ dve, bomo financirali gradnjo tovarn za vseh sedem, da ne bomo izgubljali časa s tem, da bomo neprestano govorili `dobro, katero cepivo deluje,` nato pa za to gradili proizvodne obrate,« je po poročanju časnika Business insider dejal Gates. 

Kot je še dejal, je za to, da bo cepivo na voljo v najkrajšem možnem času, ključno, da se ob razvoju cepiv sočasno zagotovijo tudi proizvodne zmogljivosti. Poudaril je tudi, da nekateri od najbolj obetavnih kandidatov potrebujejo povsem novo, unikatno opremo. Po njegovih besedah bo treba na učinkovito cepivo, ki bo na voljo širšim množicam, počakati do 18 mesecev.

»Za proizvodne zmogljivosti tistih, ki jih na koncu ne bomo izbrali, ker bodo druga boljša, bomo stran zmetali nekaj milijard dolarjev, a nekaj milijard v tej situaciji, kjer v gospodarstvu izgubljamo bilijone, to odtehta,« je dejal. Gates računa, da bodo na ta način z vidika časa pridobili nekaj mesecev.