brez osebnih podatkov

Google bo z oblastmi po svetu delil podatke o lokacijah uporabnikov

A.S./STA
3. 4. 2020, 10.20
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 10.22
Deli članek:

Ameriški spletni velikan Google bo z oblastmi po vsem svetu delil podatke o lokacijah uporabnikov, s čimer bo vladam omogočil oceno učinkovitosti ukrepov za socialno distanciranje. Poročila o gibanju uporabnikov bodo na voljo v 131 državah, razvidni pa bodo trendi "povečanega ali zmanjšanega" obiska na lokacijah, kot so parki in trgovine.

Profimedia
Poročila o gibanju uporabnikov bodo na voljo v 131 državah, razvidni pa bodo trendi "povečanega ali zmanjšanega" obiska na lokacijah, kot so parki in trgovine.

Po pojasnilih vodje Googlovega zdravstvenega oddelka Karen DeSalvo bodo podatki o obremenjenosti lokacij izraženi v odstotnih točkah, ne v absolutnih številkah. "Upamo, da bodo ta poročila pomagala pri odločitvah o upravljanju s pandemijo covida-19," je dejala.

Podatki bodo podobno kot spremljanje prometnih zamaškov in merjenje prometa s pomočjo Googlovih zemljevidov, anonimni. "V objavi ne bodo na voljo nobeni osebni podatki uporabnikov," so zagotovili.

Google je ob tem v četrtek napovedal, da bo 20 organizacijam, ki se ukvarjajo s preverjanjem resničnosti objavljenih informacij, trenutno predvsem o novem koronavirusu, namenil 6,5 milijarde dolarjev. Cilj tega posebnega programa je širša uporaba obstoječih znanstvenih dognanj in omejitev širjenja napačnih informacij, je objavila družba.

Da bi omejili širjenje novega koronavirusa, je podatke o gibanju državljanov naročilo že več držav, od Kitajske, Singapurja do Izraela. Novi koronavirus je po svetu zahteval že več kot 50.000 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot milijon ljudi.

Potezam spletnih velikanov, ki so pripravljeni deliti lokacije svojih uporabnikov, sicer ostro nasprotujejo aktivisti, ki menijo, da avtoritarni režimi koronavirus uporabljajo kot izgovor za povečanje nadzora nad državljani.