Zgodbe ljudi

"Draga, pojdi spat, ne bom umrl." Ko je čez dve uri prišla, je ugotovila, da je prišla prepozno ...

S.R./STA
2. 4. 2020, 09.00
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 09.10
Deli članek:

Za številkami v zvezi s pandemijo so tudi neštete zgodbe ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V pandemiji koronavirusne bolezni 19, ki se izredno hitro širi po svetu, in je doslej zahtevala že več kot 43.000 življenj, se pogosto osredotočamo zgolj na številke. A prinesla je tudi številne zgodbe, povezane z usodo okuženih in drugih. Spodaj je povzetih pet, ki jih razkriva francoska tiskovna agencija AFP. 

Diego Blanco: Ne bom umrl 

Reševalec Diego Blanco je delal v največji bolnišnici v Bergamu, ki velja za žarišče covida-19 v Italiji. V začetku marca je test pokazal, da je 46-letnik okužen, zato se je samoizoliral. Njegovo zdravstveno stanje ni bilo zaskrbljujoče. A nekega večera je dejal soprogi Maruski Capoferri: Draga, pojdi spat, ne bom umrl. Ko je čez dve uri prišla, da bi preverila, kako je s soprogom, je ugotovila, da je prišla prepozno, je povedala za časnik Eco di Bergamo. Umrl je 13. marca zaradi nenadne respiratorne krize in vročine, zaradi česar mu je odpovedalo srce. Diego Blanco ni pil, ni kadil in pred okužbo ni imel zdravstvenih težav. 

Julie A.: Nikoli ne bomo izvedeli, zakaj 

Za 16-letno Julie A. se je vse začelo z blagim kašljem. Teden dni kasneje, 25. marca, je postala dotlej najmlajša žrtev covida-19 v Franciji. "Nikoli ne bomo vedeli, zakaj," je dejala njena mati Sabine. Najprej so jo zdravili s sirupom za izkašljevanje in inhalacijami pare. Nekaj dni kasneje jo je začelo tiščati v pljučih, sledil je hud kašelj. 

Mama jo je odpeljala k zdravniku, nato so jo prepeljali v bolnišnico v departmaju Essone južno od Pariza, a zdravniki so povedali, da na posnetkih pljuč ni opaziti "nič resnega". Še isto noč je imela hude težave z dihanjem in prepeljali so jo v bolnišnico. Tožila je, da jo boli srce, a dva testa za koronavirus sta bila negativna. Premestili so jo na oddelek za intenzivno nego in zatem ugotovili, da je bil eden od testov dejansko pozitiven. Še tisto noč je umrla. 

Tim Galley: Bil je tako sam 

47-letni Tim Galley je med mlajšimi žrtvami covida-19 v Veliki Britaniji. Pred okužbo naj bi bil zdrav in v dobri formi. Umrl je na svojem domu v Wrexhamu na severu Walesa, potem ko se je samoizoliral in ni poiskal zdravniške pomoči, ker ni imel hujših simptomov. Sosed, ki so ga prosili, naj malo preverja, kako je z njim, ga je nekega dne našel mrtvega v postelji, je za lokalni medij North Wales Live povedalo njegovo dekle Donna Cuthbert. "Ne morem se otresti misli, da je umrl čisto sam," je dodala. 

Sara Bravo Lopez: Zelo mlada 

Sara Bravo Lopez je bila priljubljena mlada zdravnica v mestu Mota del Cuervo v osrednji Španiji z okoli 6000 prebivalci. 28-letnica je umrla v soboto v bolnišnici. "Umrla je za covidom-19, zelo mlada, pri 28. letih, kar ni običajno," je dejal tiskovni predstavnik bolnišnice Mancha Centro de Alcazar de San Juan. Bila je ena od 12.000 zdravstvenih delavcev, ki so se v Španiji okužili z novim koronavirusom. 

Wojciech Rokita: Zdravnik, ki je naredil samomor 

Na Poljskem koronavirusna bolezen 19 doslej še ni zahtevala toliko žrtev kot v nekaterih drugih državah, a za nekatere kljub temu predstavlja velik pritisk. Med njimi je 54-letni ugledni zdravnik Wojciech Rokita, ki se je okužil z novim koronavirusom in nato prejel sovražno elektronsko pošto, češ da je okužil druge. 

Direktor ginekološke klinike v mestu Kielce se je sredi marca vrnil z izleta v Švici , ko je opazil simptome covida-19. Odločil se je za samoizolacijo in ni imel zdravstvenih težav, prav tako ni bil v stiku niti z osebjem niti z bolniki. A po poročanju lokalnih medijev so bile okužene tudi štiri medicinske sestre. Nekateri so poročali tudi, da je okužen obiskal trgovino z avtomobili, čeprav niso izpostavili njegovega imena. Bolnišnica je njegovo smrt sporočila 18. marca in poudarila, da ni bila neposredno povezana s covidom-19. Kasneje se je izvedelo, da je naredil samomor.