Po ocenah Tedrosa bo v prihodnjih dneh okuženih že milijon ljudi. "Zelo me skrbita hitro naraščanje števila okuženih in naglo širjenje po svetu," je poudaril v sredo po video konferenci.

Od začetka pojava novega koronavirusa v kitajskem Wuhanu konec decembra lani so potrdili več kot 900.000 okužb, skoraj 46.000 je umrlo za boleznijo covid-19.

Največ okuženih je trenutno v ZDA, kjer so do srede zvečer potrdili 215.417 okužb, umrlo pa je 5116 ljudi. Med njimi je tudi šest tednov star dojenček iz Connecticuta, ki so ga v kritičnem stanju v bolnišnico prepeljali prejšnji teden. "Test je potrdil, da je bil dojenček okužen z novim koronavirusom," je tvitnil guverner Connecticuta Ned Lamont.

Zaradi covida-19 sicer večinoma umirajo starejši, a nedavni primeri kažejo, da lahko bolezni podležejo tudi otroci, ki niso imeli kroničnih bolezni. V zadnjih dneh so tako umrli 13-letnika v Franciji in Veliki Britaniji ter 12-letnica iz Belgije.

Največ smrtnih žrtev covida-19 so doslej zabeležili v Italiji, kjer je umrlo 13.155 ljudi in kjer so potrdili 110.574 primerov okužbe. Na drugem mestu je Španija s 102.136 potrjenimi okužbami in 9053 smrtnimi žrtvami.

Pandemija se hitro širi tudi v Latinski Ameriki. Do srede popoldne so tam zabeležili 20.081 okuženih, kar je še enkrat toliko kot pred petimi dnevi. Doslej je v tem delu sveta umrlo 537 ljudi. Prvo okužbo so 26. februarja potrdili v Braziliji, kjer je zdaj potrjenih skupno 5717 primerov okužb, 201 človek je umrl za koronavirusno boleznijo 19. Številne države v Latinski Ameriki so že zaprle meje. V improviziranem taborišču Huara v Čilu je tako v sredo obtičalo več kot 300 Bolivijcev in več deset Perujcev, potem ko sta Bolivija in Peru zaprla meje zaradi pandemije. Čilski notranji minister Gonzalo Blumel je sosednji državi opozoril, naj na pandemijo pogledata tudi s humanitarnega vidika in pomislita tudi na vrnitev svojih državljanov.