Prvi korak posedica novega koronavirusa

V tem delu Kitajske ne bodo več jedli psov in mačk, so odločile lokalne oblasti

S.R.
2. 4. 2020, 07.59
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 16.33
Deli članek:

V »mega mestu« Šenžen na jugu Kitajske, eni od gonilnih sil kitajske tehnologije, so v okviru ukrepov za večji nadzor nad trgovino z živalmi, ki jih uvajajo zaradi izbruha novega koronavirusa, prepovedali uživanje mesa nekaterih prostoživečih živali, iz humanitarnih razlogov pa tudi mesa psov in mačk.

Profimedia
Podobna usoda morda čaka tudi tržnice v drugih kitajskim mestih.

Gre za prvi poskus, da bi omejili vzrejo in uživanje zlasti nekaterih "spornih" prostoživečih živali na Kitajskem, s tem pa želijo preprečiti prihodnje izbruhe, podobne pandemiji covid-19, ki trenutno pustoši po planetu. Virus sars-cov-2 so prvič zaznali decembra v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubej, strokovnjake pa so med proučevanjem njegovega izvora sledi vodile do osrednje tržnice, kjer ob bolj konvencionalnem življu, kot so piščanci in ribe, prodajajo tudi druge prostoživeče živali, kot luskavci, netopirji in cibetovke, ki jih žive hranijo v kletkah, pri čemer so živali pogosto v bližnjem stiku druga z drugo. Čeprav natančen izvor virusa še ni znan, se je ta po zaenkrat najbolj verjetni razlagi na človeka prenesel ravno na tej tržnici. 

Uživanje mesa prostoživečih živali, tudi tistih bolj eksotičnih in z vidika virusov bolj problematičnih, naj bi bilo še bolj priljubljeno na jugu Kitajske, kjer se nahaja Šenžen in kjer naj bi leta 2002 najprej izbruhnil virus SARS oziroma sindrom akutne respiratorne stiske. Tudi za tega se domneva, da se je na človeka najprej razširil z netopirja. Najprej so ga namreč začeli širiti ljudje, ki so uživali meso teh živali oziroma so z njimi delali.

Šenžen je zdaj prvo kitajsko mesto, ki je uvedlo trajno prepoved trgovine in uživanja nekaterih prostoživečih živali, kot so kače in kuščarji, iz humanitarnih razlogov, kot so navedli, pa so prepovedali tudi uživanje mesa psov in mačk, ki je dolgo veljalo kot lokalna specialiteta. Kršiteljem grozijo kazni, višje od 1000 evrov, te pa so odvisne od živalske vrste, ki jo bodo oblasti zasegle. Čeprav bo uživanje tega mesa odslej prepovedano, pa oblasti niso prepovedale vzreje teh prostoživečih živali za medicinske namene. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, bo prepoved začela veljati 1. maja.