"Negotovost glede dostopnosti hrane je sprožila val omejitev pri izvozu, kar je povzročilo pomanjkanje živil na globalnem trgu," so v skupni izjavi zapisali generalni direktor Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Adhanom Ghebreyesus in direktor Svetovne trgovinske organizacije (WHO) Roberto Azevedo.

"V času spopadanja s covidom-19 morajo biti vsi napori vloženi v to, da trgovinski tokovi tečejo kar se da normalno, predvsem da se izognemo pomanjkanju hrane," so opozorili. Države so pozvali, naj v luči sprejemanja ukrepov, s katerimi želijo poskrbeti za zdravje ljudi, zagotovijo tudi, da se verige s hrano ne pretrgajo.

Dolgoročne omejitve potovanj lahko zaradi nerazpoložljivosti delovne sile in nezmožnosti, da bi hrano dostavili na tuje trge, povzročijo motnje tudi v kmetijski proizvodnji. "Takšni ukrepi, kot sta oviranje gibanja delavcev kmetijske in živilske industrije ter zastoji na mejah, povzročajo kvarjenje hitreje pokvarljivih izdelkov in povečujejo odpadke hrane," so še opozorili.

Pozvali so tudi k zaščiti zaposlenih v proizvodnji, predelavi in distribuciji hrane.

"V takšnih okoliščinah je mednarodno sodelovanje bolj, ne manj nujno," so poudarili. Kot še pišejo v pismu, je treba zagotoviti, da odziv na covid-19 ne bo nenamerno ustvaril neupravičenega pomanjkanja osnovnih prehranskih izdelkov ter še poglobil lakoto in podhranjenost.