Luč na koncu predora?

V Španiji kljub najbolj smrtonosnem dnevu tehtni razlogi za upanje

S.R.
1. 4. 2020, 14.20
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 15.03
Deli članek:

V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 864 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kar je doslej največ v enem dnevu, a zaznavajo tudi znake, da je pritisk na enote za intenzivno nego v bolnišnicah v zadnjih dnevih nekoliko popustil.

Profimedia
Na urgencah v španskih bolnišnicah v zadnjih dneh opažajo upad števila novih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego.

Kot poroča španski časnik El Pais, so zdravstveni delavci v bolnišnicah optimistični, da ukrep karantene deluje in da se trend glede števila novookuženih nekoliko upočasnjuje. Skupno je v Španiji za covidom-19 umrlo že 9053 ljudi, število okuženih pa je preseglo 102.000. Kot poroča STA, so v zadnjih 24 urah iz bolnišnic odpustili 3500 bolnikov, pri katerih so odkrili okužbo. Več kot 22.000 od skupno 51.000 ljudi, ki so se zaradi koronavirusne bolezni 19 zdravili v bolnišnicah, je že ozdravelo. Najhuje ostaja na območju Madrida, kjer so potrdili 42,7 odstotka vseh okužb v državi ter 29,2 odstotka vseh smrtnih žrtev. Se pa bolezen hitro širi tudi v Kataloniji na severovzhodu Španije. V Španiji, ki je poleg Italije najhuje prizadeta država v Evropi, že od 14. marca veljajo stroge omejitve gibanja. V torek pa so do 9. aprila prekinili še vse nenujne dejavnosti.

Luč na koncu predora

Pritisk na španski zdravstveni sistem je izjemen, pri čemer še vedno s strahom zrejo v prihodnost, saj ne vedo, kaj jih čaka v naslednjih desetih dneh, ko se bo morda poslabšalo tudi zdravstveno stanje bolnikov, ki zdaj kažejo blage simptome. Kljub vsem temačnim vestem pa med zdravstvenimi delavci vlada upanje, da bo najhujšega kmalu konec, po poročanju časnika El Pais namreč obstajajo nekateri kazalniki, da je optimizem upravičen. »Na urgenco sprejemamo manj ljudi,« je pojasnil zdravnik iz ene od madridskih bolnišnic, »imeli smo več kot 300 nujnih primerov na dan, danes je to število upadlo pod 200,« pa ga je dopolnil član osebja v bolnišnici v Leganesu, kraju na obrobju Madrida. Podobno je dejal tiskovni predstavnik bolnišnice 12 de Octubre v Madridu, ki je povedal, da »je pritisk nekoliko popustil.« »Konec tedna smo zaznali rahel padec, a bomo morali počakati še naslednjih nekaj dni, da bomo videli, ali se bo trend potrdil,« pa so pojasnili iz ene od bolnišnic v Barceloni. O upadu števila novih bolnikov, ki jih dnevno sprejmejo, poročajo tudi iz Seville in Zaragoze.

Razmere se po Španiji sicer močno razlikujejo, v različnih regijah se epidemija širi z različno hitrostjo, a po navedbah predsednika španskega društva urgentno medicino (SEMES) Juana Armengola obstaja »splošen občutek,« da število bolnikov »kljub pomanjkanju podatkov upada.« »Znižalo se je vsaj na območju Madrida, medtem ko se je v drugih regijah, kot je Katalonija, rast začela umirjati ali pa se je ustavila,« je dodal.

Razlike v smrtnosti?

Zaradi velike razlike v smrtnosti, povezani s koronavirusno boleznijo, v različnih državah se porajajo številna vprašanja o načinih in strategijah, ki jih uporabljajo za boj proti pandemiji. Poleg vprašanj o starosti prebivalstva in tem, ali virus najde pot v domove za starejše, strokovnjaki s področja epidemiologije opozarjajo, da vlade smrtnih primerov ne beležijo ustrezno, pri čemer obstajajo velike razlike v metodologiji. Kot je v ponedeljek poročal El Pais, v Španiji denimo netestiranih oseb, ki so umrle doma ali v domovih za starejše, a so kazale znake okužbe, ne vključujejo v uradne številke. Na drugi strani veliko težavo pri ugotavljanju smrtnosti predstavlja tudi vprašljivo skupno število okuženih. V Španiji zaradi pomanjkanja testov testirajo malo število ljudi, zato je na drugi strani število smrti, povezanih z novim koronavirusom, glede na skupno število okuženih precej višje, kot je v resnici.

Veliko zagato s številom smrtnih žrtev imajo tudi v Italiji, kjer je po uradnih podatkih umrlo že več kot 12.000 ljudi, okuženih z virusom sars-cov-2. A poraja se vprašanje, v kolikšni meri je za njihovo smrt kriv sam virus, saj italijanske oblasti med smrtne žrtve zaradi novega koronavirusa štejejo prav vse bolnike, ki so bili na testu pozitivni in so pozneje umrli, ne glede na njihovo preteklo zdravstveno stanje in dejanski vzrok smrti. Enako velja za Slovenijo, kjer je doslej umrlo 15 oseb, okuženih z novim koronavirusom.