V 24 urah umrlo 499 oseb

Francoske bolnišnice pokajo po šivih: bolnike v kritičnem stanju na hitre vlake in na drug konec države

S.R.
31. 3. 2020, 21.05
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 21.14
Deli članek:

Iz pariških bolnišnic bodo jutri v druge, zaradi novega koronavirusa manj obremenjene francoske regije z vlakom prepeljali 38 bolnikov, ki so v kritičnem stanju.

Reuters
Skupno število mrtvih zaradi koronavirusne bolezni je v Franciji že preseglo 3500.

S tem ukrepom želi francoska vlada nekoliko razbremeniti kapacitete na enotah za intenzivno nego v bolnišnicah v prestolnici. V Franciji so sicer v zadnjih 24 urah zabeležili kar 499 smrtnih žrtev, kar je največ od izbruha epidemije v državi. Skupno število mrtvih je že preseglo 3500, zaradi bolezni covid-19 pa se na enotah za intenzivno nego v pariških bolnišnicah srečujejo s pomanjkanjem prostih postelj. Hospitaliziranih je namreč že 22.757 oseb, od tega jih je 5565 na intenzivni negi. V Franciji sicer med smrtne primere štejejo samo tiste bolnike, ki so umrli v bolnišnicah, ne pa doma ali v domovih za ostarele, poroča STA. 

Razmere v Parizu so kritične, zato bodo po navedbah vodje kriznega štaba pariških bolnišnic Bruna Riouja s premestitvijo nekaterih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, sprostili nekaj prostora. »Kmalu bomo izvedeli, ali nam bo uspelo ostati pod mejo zmogljivosti, zato bodo te regijske premestitve, zlasti ta jutri, predstavljale pomemben varnostni ventil, čeprav gre za malo število bolnikov,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal Riou. Bolnike bodo v druge bolnišnice po državi prepeljali s hitrimi vlaki. Ne gre sicer za prvo premestitev, iz prenatrpanih bolnišnic na vzhodu države, ki ga je virus še posebej prizadel, so s pomočjo vlakov, opremljenih z medicinsko opremo, na zahod že v nedeljo premestili 36 bolnikov. Pri prevozu je pomagala tudi vojska. Jutrišnja skupina bolnikov naj bi odpotovala v Bretanijo na severozahod države. 

V Franciji od 17. marca zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa velja karantena, šole so zaprte. Karanteno so zaostrili 24. marca, tako da so športne aktivnosti in sprehodi možni samo na območju enega kilometra od bivališča posameznika, in jo že podaljšali do 15. aprila, še poroča STA. Odprte so samo trgovine z življenjskimi potrebščinami in lekarne.