Izgubili že več kot 1000 Newyorčanov

Opozorilo guvernerja New Yorka: "Virus gre po državi, virus gre po ZDA in ni ga Američana, ki bi bil imun"

G.G./STA
31. 3. 2020, 07.11
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 07.17
Deli članek:

ZDA so se kot velika država prebile na prvo mestov v številu okuženih s koronavirusom. Najhuje je v New Yorku.

Profimedia
V New York je v ponedeljek prispela tudi vojaška ladja bolnišnica Comfort, ki bo s 1000 posteljami za zdravljenje s koronavirusom nepovezanih primerov nekoliko razbremenila bolnišnice.
V ZDA se je do ponedeljka večer z novim koronavirusom okužilo več kot 164.000 ljudi, umrlo pa jih je 3040. Najhuje je še vedno v zvezni državi New York, kjer je okuženih več kot 67.000 ljudi, mrtvih pa 1227.

Po ZDA se še vedno vsaka država s koronavirusom spopada po svoje s pomočjo zvezne vlade. V ponedeljek je število mrtvih v državi Naraslo za več kot 250, večina v mestu. Guverner države Andrew Cuomo zdaj že pravi, da potrebujejo milijon dodatnih zdravstvenih delavcev, in prosi druge dele Amerike, ki niso tako prizadeti, naj pomagajo. "Izgubili smo več kot 1000 Newyorčanov. Zame je to več kot presunljivo," je dejal guverner.

Newyorška policija je sporočila, da so minuli konec tedna aretirali lastnika bara v Brooklynu, ki ni upošteval ukaza o zaprtju lokalov, temveč je stregel pijačo gostom, ki so pili in se zabavali. Policisti so do konca prejšnjega tedna obiskali 7667 barov in restavracij in odkrili, da jih je bilo zaprtih le 5867. Večini kršiteljem so izrekli opozorila.

Prav tako v New Yorku je padla prva žrtev posledic ukaza o družbenem distanciranju. V bolnišnici v Brooklynu je 32-letna ženska, ki je čakala na psihiatrični pregled, napadla 86-letno žensko, ki se je zdravila zaradi zaprtja črevesja, z izgovorom, da starka ni upoštevala navodila o razdalji najmanj dva metra. Napadena je čez nekaj ur umrla zaradi posledic udarca v glavo. Napadalka so artirali.

Cuomo je opozoril tudi druge dele Amerike, naj se ne slepijo, ampak naj se pripravijo, ker jih čaka podobno. "Virus gre po državi, virus gre po ZDA in ni ga Američana, ki bi bil imun," je dejal. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci mu je v Washingtonu pritrdil in napovedal, da se bo izbruh pojavil tudi v manjših mestih po ZDA.

Kalifornija, ki je po New Yorku in New Jerseyju (16.600 okužb) s 7300 okužbami na tretjem mestu med zveznimi državami, prav tako poziva na pomoč upokojene zdravstvene delavce, kot so to storili v New Yorku, guverner Gavin Newsom pa je odpravil nekaj pogojev glede dovoljenj za opravljanje zdravniških in drugih medicinskih poklicev za študente.

Medtem ko je San Francisco svojo prepoved gibanja za sedem milijonov ljudi v ponedeljek podaljšal do konca aprila, pa je prestolnica Washington šele v ponedeljek doživela ukaz županje o zaprtju barov in restavracij.

Trump se je pohvalil glede testiranja

Predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da so doslej v ZDA testirali milijon ljudi, in se pohvalil, da je to največ na svetu, čeprav je to v državi s 330 milijoni prebivalcev le tretjina enega odstotka. Napovedal je, da bo morda še bolj utrdil pravila družbenega distanciranja, ki za zdaj na zvezni ravni le odsvetujejo zbiranje v skupinah večjih od deset ljudi.

"Vsakdo ima vlogo v tej vojni. Vsak državljan, vsaka družina, vsako podjetje lahko pomaga pri zaustavljanju virusa. To je naša skupna domoljubna dolžnost. Naslednjih 30 dni bo polnih izzivov in so ključni," je dejal predsednik, ki je do nedelje še govoril o odpravi omejevalnih ukrepov do velike noči.