V Italiji danes umrlo 812 ljudi

Žarek upanja za Italijane? Prvič od 10. marca manjše število novih okužb

A.S./STA
30. 3. 2020, 18.55
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 21.02
Deli članek:

Iz Italije, države z največ smrtnimi žrtvami na svetu zaradi covida-19, danes poročajo o najmanjšem dnevnem porastu števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca.

Reuters
Zdravniki skrbijo za pacienta na intenzivni enoti v bolnišnici San Raffaele v Milanu.

Po podatkih italijanske civilne zaščite je število okuženih od nedelje naraslo za 1648, skupno na 75.528.

To je 4,1-odstotka več kot v nedeljo, kar je pol manj kot pred štirimi dnevi, ko je v 24 urah znašal porast okuženih 8,3 odstotka, in štirikrat manj kot pred 14 dnevi.

V Italiji je danes umrlo 812 ljudi, skupno pa je smrtnih žrtev 11.591.

Od nedelje je okrevalo 1590 bolnikov, kar je dosedanji rekord. Skupno je doslej ozdravelo 14.620 ljudi.

Prvič od izbruha novega koronavirusa v Italiji se je število okuženih v najbolj prizadeti deželi Lombardiji zmanjšalo. Danes so poročali o 25.006 okuženih, potem ko jih je bilo v nedeljo še 25.392. Da bi to postal trend, pa bi se zmanjšanje okužb moralo ponoviti.

Skupno število okuženih - vključno s tistimi, ki so umrli in tistimi, ki so okrevali - je medtem danes po 40 dneh, odkar so v Italiji ugotovili prvi primer, preseglo 100.000. Znaša 101.739 primerov.

Italijansko združenje občin je napovedalo, da se bodo v torek vsem mrtvim poklonili z minuto molka opoldne, zastave pa bodo na pol droga.

Namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri je dopoldne dejal, da lahko upajo, da bo epidemija v Italiji vrhunec dosegla v sedmih do desetih dneh, nato pa se bo število okuženih zmanjšalo.

Giulio Gallera, pristojen za zdravstvo v Lombardiji, dejal, da poleg manjšega števila okužb beležijo tudi manjše število nujnih primerov. "V zadnjih štirih dnevih se je veliko spremenilo. To je znak, da delujejo naši veliki napori," je dejal. Predsednik Lombardije Attilio Fontana je sicer pred tem opozoril, da je danes že videl več ljudi in avtomobilov na ulicah.

Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele sredi epidemije. "Narobe bi bilo, če bi se sprostili," je dejal minister za zdravje Roberto Speranza.

Zvečer je Speranza napovedal, da bodo vsi ukrepi trajali najmanj do velike noči.

Vlada naj bi o dolžini podaljšanja karantene in drugih ukrepov, ki se iztečejo v petek, odločila v prihodnjih dneh. Ukrepe lahko podaljšujejo do 31. julija, ko se iztečejo zdravstvene izredne razmere. Vendar pa bodo lahko po tem datumu znova uvedli izredne razmere in podaljšali tudi potrebne ukrepe. Premier Giuseppe Conte upa, da bodo ukrepe odpravili do junija.