»Ničesar nisem storil«

VIDEO: Kolesar, ki je kršil karanteno, pred policisti zbežal v morje, a je bila Albanija predaleč

R.T.
30. 3. 2020, 14.28
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 14.38
Deli članek:

V Italiji v teh kriznih časih velja popolna karantena, ulice, parke in druge javne površine pa nadzirajo policisti. Eni takih kontrol se je s spretnim manevrom poskušal izognil nek kolesar. Ni mu uspelo.

YouTube
Hitro se je vrnil na kopno.

Karantena v Italiji traja že več tednov, novi koronavirus pa se še naprej nezadržno širi. Po zadnjih podatkih je okuženih že skoraj 100.000 ljudi, umrlo pa nekaj manj kot 11.000. Vlada je nedavno za tiste, ki karanteno kršijo, uvedla še strožje kazni. Navadnemu državljanu, ki ukrepov ne upošteva, zdaj grozi med 400 in 3000 evri denarne kazni. 

Eden teh neposlušnežev je uporniško držo pokazal tudi pred roko pravice, ki ga je med kršenjem karantene zasačila na obali mesta Otranto v deželi Apulija, sami peti italijanskega škornja. »Ničesar nisem storil,« je kričal policistom, medtem ko je s kolesom v rokah brodil po slani vodi. Oseba na drugi strani objektiva mu je odgovorila, da seveda vedo, da ni ničesar storil, a da morajo opraviti identifikacijo. Pozivov, naj se vrne na kopno, ni upošteval, a se je na koncu vendarle uklonil, saj so policisti ostali neomajni in mu sledili. Kot kaže je modro ocenil, da je albanska obala na drugi strani Jadranskega morja predaleč.

Italijani lahko domove zapuščajo samo iz tehtnih razlogov, kot so denimo odhod v službo ali v trgovino, kadar je treba nakupiti najnujnejše potrebščine. Za pot sicer lahko uporabljajo kolesa, kolesarijo pa lahko tudi v neposredni bližini lastnega doma. Ni znano, za koliko se je uporniški kolesar oddaljil od doma, a ga je po navedbah lokalnega časnika La Gazzetta del Mezzogiorno doletela globa.