Narobe svet

Recepti beloruskega predsednika, ki "ne vidi virusa": vodka, savna in delo

G.G:/STA
30. 3. 2020, 13.26
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 13.29
Deli članek:

Svojeglavi predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko ima radikalno drugačne poglede na epidemijo koronavirusa.

Profimedia
Lukašenko si ne pusti vzeti hokeja.

"Bolje je umreti na nogah, kot živeti na kolenih." Petinšestdesetletni Lukašenko je to izjavil v mikrofon državne televiziji po hokejski tekmi s prijatelji. Znano je namreč, da je predsednik velik ljubitelj igre na ledu in da ima osrednjo dvorano v glavnem mestu Minsku večkrat na teden rezervirano za treninge in tekme.

Tokratno je igral celo pred publiko na tribunah, ob navzočnosti medijev, po koncu pa so se tekmeci med seboj objemali in rokovali. Novinarki je poleg zdaj že legendarne izjave dejal, da je šport najboljše zdravilo za virus. "Jaz ne vidim nobenega virusa tu v dvorani. Ali ga vi vidite?" je pripomnil v intervjuju.

Lukašenko je že pred tem presenetil z izjavami oziroma razmišljanjem. Najprej je dejal naj gredo ljudje raje na polja, saj se približuje čas setev in drugih spomladanskih opravil, nato pa je prebivalcem Belorusije svetoval naj si roke umivajo z vodko in jo nato tudi spijejo. "Tako kot je treba vsak dan spiti med 40 in 50 mililitrov vodke, je za boj proti virusu dobro tudi dvakrat ali trikrat na teden obiskati savno," je dejal Lukašenko.

Poleg nogometne lige s prisotnostjo gledalcev v Belorusijo normalno obratujejo izobraževalne ustanove, javni promet in vse trgovine. Trenutno je pri njih 100 okuženih s koronavirusom.