Harem v smučarskem letovišču

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« z 20 konkubinami

S.R.
30. 3. 2020, 10.49
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 13.07
Deli članek:

Tajski kralj je v domovini dvignil veliko prahu. Odjeknila je namreč informacija, da se je skupaj s svojim številčnim spremstvom odločil za samoizolacijo v luksuznem hotelu na Bavarskem.

Profimedia
Maha Vajiralongkorn je oblast prevzel po smrti očeta leta 2016.

Kontroverzni tajski kralj Maha Vajiralongkorn, znan tudi kot Rama X, naj bi najel celoten Grand Hotel Sonnenbichl v Garmisch-Partenkirchnu, slavnem smučarkem letovišču v nemških Alpah. Tam naj bi si ustvaril »mali« harem, saj naj bi se samoizoliral s svojimi 20 konkubinami, poroča nemški tabloid Bild. Hotel s štirimi zvezdicami je od lokalnih oblasti prejel »posebno dovoljenje,« da tam nastani 67-letnega kralja in njegovo celotno spremstvo. Ob priležnicah mu streže še številčna služinčad, ni pa še znano, ali v hotelu bivajo tudi njegove štiri žene. Preostali hoteli in penzioni na območju so morali v času pandemije zapreti svoja vrata, za ta hotel pa so po navedbah tiskovnega predstavnika okrajnega sveta naredili izjemo, saj gre za »posamezno, homogeno skupino ljudi.« Po navedbah tabloida naj bi sicer 119 članov kraljevega spremstva zaradi suma, da so se okužili, že poslali nazaj v domovino. 

Novica o kraljevi alpski samoizolaciji je močno razburila tajsko ljudstvo, desettisoči pa so se, čeprav jim nad glavo visi drakonski zakon »lese majeste,« ki varuje ugled članov kraljeve družine in seveda prepoveduje razžalitve kralja, odločili, da tokrat ne bo obveljala parola »o kralju … samo vse najlepše.« Vsakomur, ki monarhijo razžali ali jo kritizira, namreč grozi do 15 let zapora, Tajci pa prek spleta kljub temu množično izražajo ogorčenje. Na twitterju se je v 24 urah po razkritju, kje se v času pandemije mudi njihov kralj, več kot milijonkrat pojavil ključnik, ki bi ga bilo v slovenščino mogoče prevesti kot »zakaj potrebujemo kralja?« Novice o Vajiralongkornovem potovanju iz Švice v Nemčijo v zadnjem mesecu in njegovi trenutni lokaciji je na spletu objavljal tajski aktivist Somsak Jeamteerasakul, ki živi v izgnanstvu v Franciji. Gre za enega najglasnejših kritikov tajske monarhije. Vajiralongkorn je sicer oblast prevzel leta 2016, ko je umrl njegov oče Bhumibol, ki je na Tajskem vladal več kot 70 let. Bil naj bi precej manj priljubljen od očeta. 

Na Tajskem je po zadnjih podatkih okuženih 1524 oseb, kralj pa se v javnosti ni pojavil že vse od februarja.