Telefonski pogovor

Kitajski predsednik Trumpa prepričal v nujnost sodelovanja

B.K.
27. 3. 2020, 16.50
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 21.12
Deli članek:

Po telefonu sta govorila voditelja največjih dveh gospodarstev na svetu.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping.

V zgodnjih jutranjih urah po kitajskem času sta po telefonu spregovorila kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ameriški kolega Donald Trump. Klic, ki bi ga naj predlagala ameriška stran, daje upanje, da bodo odnosi med državama postali toplejši, poročajo tuji mediji.

Xi naj bi Trumpu v pogovoru poudaril, da morata Kitajska in ZDA v boju proti pandemiji delovati skupaj. Xi je Trumpu prav tako ponudil pomoč v deljenju iszkušenj, ki so jih z bojem proti virusu dobile kitajske oblasti in zdravstveni strokovnjaki. Kitajska je bila po njegovih besedah transparentna glede svojega boja tako v odnosu do mednarodne skupšnosti kot v odnosu do mednarodnih institucij. Izrazil je željo, da bi se ob tem ZDA resneje lotile tudi izboljšave odnosov med državama.

Trump je pogovor opisal kot “zelo dober”, kasneje pa je tvitnil, da je Kitajska veliko dala skozi in je tako “razvila močno razumevanje virusa.” Ob tem je zapisal še, da s kitajsko stranjo tesno sodelujejo in izrazil spoštovanje do kitajskih partnerjev.

Odnosi med državama so se namreč ponovno zaostrili, ko je virus dosegel ZDA. Ameriške oblasti s Trumpom na čelu so namreč začele novi koronavirus sars-cov-2 imenovati kar “kitajski virus”, kar je razjezilo tako Kitajce kot velik del mednarodne skupnosti. A danes so ZDA po številu potrjenih okužb prehitele Kitajsko, naštele so jih namreč že 85.505, in veter se je začel obračati.

Kitajska, ki je epidemijo hitro zaustavila se sedaj sooča s problemom vnosa novih okužb iz tujine. Zato bodo kitajske oblasti prepovedale vstop v državo skoraj vsem tujim državljanom, tujim letalskim družbam pa bodo dovolile le en pristanek na kitajskih letališčih tedensko.