Tri smrtne žrtve

Pri južnih sosedih 70 okužb v enem dnevu, opravili manj kot 4500 testiranj

A.S./STA
27. 3. 2020, 11.01
Deli članek:

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 70 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 551. Doslej je ozdravelo 37 ljudi, je danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Na Hrvaškem bodo sprejeli odločitev o vnovičnem odprtju trgovin na tržnicah in nekaterih trgovin z gradbenim materialom.

Profimedia
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 70 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 551.

Beroš je dejal, da so v zadnjih 24 urah potrdili 70 novih primerov okužbe. Pojasnil je, da gre za zadovoljiv epidemiološki podatek, ki govori o tem, da se število novookuženih zvišuje linearno in ne eksponentno.

Obžaloval je, da so zaradi covida-19 doslej umrli trije ljudje, a je kot dobro novico izpostavil, da je okrevalo 37 ljudi. Na ventilatorjih je osem bolnikov.

Doslej so opravili nekaj manj kot 4500 testiranj. Povprečna starost obolelih je 48 let, med okuženimi pa je 54 odstotkov moških. Starejših od 60 let je približno četrtina, je povedal Beroš na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito.

Notranji minister Davor Božinović je dodal, da bodo danes sprejeli odločitev o odprtju nekaterih trgovin, ki delujejo v okviru tržnic. Znova naj bi dovolili obratovanje tudi trgovinam z gradbenim materialom na območju Zagreba in krapinsko-zagorske županije, ki ju je minulo nedeljo zelo prizadel močan potres.

Božinović pričakuje, da bodo trgovine na tržnicah znova odprli v soboto, potem ko bodo zagotovili vse epidemiološke varnostne ukrepe. S tem želijo povečati možnosti za oskrbo prebivalcev ter pomagati kmetijstvu, je dejal.

Povedal je tudi, da je policija ovadila 781 ljudi, ki so kršili obvezno samoizolacijo, ki jim je bila določena zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa. Opozoril je tudi, da so predvidene zaporne kazni pet let zapora za tiste, ki ponarejajo dovoljenja za odhod z začasnega ali rednega bivališča.

Hrvaški rdeči križ pa je opozoril državljane, naj ne nasedajo goljufom, ki se predstavljajo kot delavci rdečega križa in zahtevajo denar za oskrbo starejših ljudi in tistih v samoizolaciji.