koronavirus

Švicarski zdravniki ostarele pozivajo, naj se odločijo, kje hočejo umreti

B.K./STA
26. 3. 2020, 18.21
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 18.35
Deli članek:

Švica se je danes pridružila skupini držav, ki imajo več kot 10.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes potrdilo 10.661 okužb, kar je skoraj tisoč več kot dan prej. Koronavirusni bolezni je podleglo 161 oseb.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Najhuje je v švicarskem kantonu Ticino, ki meji na Italijo. Tu so potrdili 393 primerov na 100.000 oseb ter okoli dve petini smrti zaradi covida-19.

Švica sicer sodi med države, kjer opravijo največ testov glede na število prebivalcev. Od 24. februarja, ko so potrdili prvi primer, so opravili 91.400 testov, od tega jih je bilo 14 odstotkov pozitivnih, so sporočili iz zvezne agencije za javno zdravje.

Pripravite oporoko, določite kako želite umreti

Švicarski zdravniki ob tem ostareli del prebivalstva pozivajo, naj čimprej v oporoko zapišejo, kako želijo umreti. V Švici je namreč legalna evtanazija, zato je razprava o načinu smrti bolj v ospredju.

Švicarski zdravniki poudarjajo, da je možnost preživetja za ostarele, ki se okužijo in pristanejo na respiratorju "minimalna". Ostareli zato v ostalih državah umrejo po dnevih samote v bolnišnicah. To bi lahko za marsikoga predstavljalo nedostojanstven odhod iz življenja, zato zdravniki upajo, da bodo starejši pravočasno določili, ali sploh želijo biti priklopljeni na respirator ali pa bi se z boleznijo raje soočili doma.

Profimedia
Če ostareli okuženi ne želijo umreti v bolnici, bi morali imeti možnost, da se z boleznijo soočijo doma, so prepričani švicarski zdravniki.

Predlagajo povečanje paliativne oskrbe za ostarele, da bi ti lahko svoje zadnje trenutke preživeli v domačem okolju in morda med svojimi bližnjimi.

Švicarski zdravniki ob tem zatrjujejo, da njihov namen ni sproščanje bolniških postelj za mlajše prebivalce Švice. V primeru prezasedenosti na intenzivni negi se postelje namreč polnijo po principu triaže. Zdravniki določijo, kdo ima največ možnosti za preživetje in tiste osebe dobijo proste postelje. Ostareli bi tako, v primeru preobremenitve zdravstva, v vsakem primeru izpadli iz intenzivne nege.