Sprejemali bodo tudi paciente iz Italije

Zakaj ima Nemčija tako malo smrti v primerjavi s številom okuženih ljudi?

G.G./STA
26. 3. 2020, 18.15
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 18.29
Deli članek:

Nemški strokovnjaki menijo, da je bilo zgodnje zaznavanje koronavirusne bolezni ključnega pomena, da v državi ni veliko smrtnih primerov.

Reuters
Laboratorij v Berlinu, kjer analizirajo vzorce.
Reuters
Virolog Christian Drosten.

V Nemčiji so potrdili več kot 36.000 okužb z novim koronavirusom, s čimer je država med bolj prizadetimi po številu okužb. Obenem pa je covidu-19 po podatkih Inštituta Robert Koch podleglo 198 ljudi, kar pomeni, da je stopnja smrtnosti okoli 0,5 odstotka. Po oceni strokovnjakov gre zasluga za nizko smrtnost testiranju in sledenju potrjenih primerov. To je tehnika, ki je uspešna tudi v Južni Koreji in Singapurju.

"Razlog, zakaj ima Nemčija tako malo smrti v primerjavi s številom okuženih ljudi, je mogoče pojasniti z dejstvom, da izvedeno res veliko število laboratorijsko diagnostičnih testiranj," je na novinarski konferenci dejal vodja inštituta za virologijo pri berlinski bolnišnici Charite Christian Drosten. Glede na zadnje ocene v Nemčiji na tedenski ravni izvedejo do 500.000 testiranj. K temu je pripomogla tudi mreža laboratorijev po celi državi.

Tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn je potrdil, da so v zadnjem tednu izvedli med 300.000 do 500.000 testiranj, okoli desetina pa jih je pozitivnih. "To je verjetno največ testiranj na državo na svetu, tako absolutno kot relativno," je dodal Spahn.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes sporočil, da bodo nemške bolnišnice sprejemale tudi obolele Italijane, Nemčija pa bo Italiji poslala tudi medicinsko opremo.

Zboleli mlajši in bolj zdravi

V Nemčiji je verjetno manj mrtvih tudi, ker so večinoma zboleli mlajši in bolj zdravi, za razliko od kakšnih drugih držav. Vseeno so opozorili vse, naj se držijo ukrepov in ostanejo doma, saj bi lahko v državi, kjer je skoraj četrtina prebivalstva starejša od 60 let, vseeno naraslo število mrtvih.

Rezultat testa v dveh urah in pol

Iz korporacije Bosch so medtem sporočili, da jim je uspelo razviti test, ki pokaže rezultat testiranja v manj kot dveh urah in pol. Kot so sporočili, je hiter test namenjen za uporabo v bolnišnicah, ordinacijah in drugod. Zanesljivost je po njihovih navedbah 95-odstotna in je v skladu s standardi Svetovne zdravstvene organizacije. Na voljo naj bi bil v aprilu, trenutno pa še čakajo na potrebna dovoljenja.

Trenutno testiranje v Nemčiji traja okoli štiri do pet ur. Ker pa te izvedejo v laboratorijih, je treba upoštevati še čas dostave vzorca.