Pomanjkanje opreme in kadra

FOTO: Na parkirišču jeseniške bolnišnice kontejnerji, v katere so zmožni sprejeti okužene bolnike

A.S./STA
26. 3. 2020, 14.06
Deli članek:

Na zgornjem parkirišču Splošne bolnišnice Jesenice stojijo kontejnerji, v katere bi lahko preseliti negovalni oddelek. Tako bi lahko v nekaj dneh ustvarili prostor za sprejem bolnikov s koronavirusom. Kontejnerji bodo predvidoma pripravljeni v začetku prihodnjega tedna, ima pa bolnišnica še vedno težave s pomanjkanjem kadra in zaščitne opreme.

STA
Na zgornjem parkirišču Splošne bolnišnice Jesenice stojijo kontejnerji, v katere bi lahko preseliti negovalni oddelek.

Načrtovana energetska sanacija jeseniške bolnišnice, ki bi se morala začeti v teh dneh, je zaradi epidemije novega koronavirusa ustavljena, saj v obstoječih razmerah ob gradbenih delih ne bi mogli zagotoviti varnega okolja za bolnike. Bo pa bolnišnici vseeno prišel prav kompleks kontejnerjev, ki so ga prejšnji teden postavili na dvorišče bolnišnice in v katerega so za čas energetske sanacije nameravali preseliti negovalni oddelek.

STA
Kot je povedal v. d. direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems, so s kontejnerji pridobili prostor za 23 dodatnih postelj.

Kot je povedal v. d. direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems, so s kontejnerji pridobili prostor za 23 dodatnih postelj. Kontejnerji so v grobem že pripravljeni, urejena je bila električna in vodovodna napeljava, čakajo pa še na rezultate testov napeljave. Kontejnerje morajo opremiti tudi še s strokovno opremo in opraviti končno čiščenje. Tako Rems računa, da bo kontejnerski oddelek dejansko funkcionalen v ponedeljek.

Še vedno smiselno, da se bolnike najprej napoti na Golnik

Bolnišnica bi bila sicer, če bi bilo to nujno, zmožna prve bolnike s koronavirusom sprejeti tudi že prej. Vendar bi bilo pri tem potrebne veliko improvizacije, je povedal Rems. Meni, da je zaenkrat še vedno smiselno, da gredo bolniki s koronavirusno boleznijo na Kliniko Golnik, kjer so zadeve kadrovsko in prostorsko rešene. "Verjamem pa, da bo tudi Golnik hitro poln v naslednjih dneh in da bomo tudi mi tisti, ki bomo sprejemali take bolnike," je povedal Rems.

Verjetno teh bolnikov ne bodo nameščali v kontejnerski oddelek, saj v njem niso enaki pogoji kot v sami bolnišnici. Problem je predvsem v tem, da nimajo napeljanega kisika, ki je pomemben za zdravljenje bolnikov s koronavirusom. Zato bodo verjetno, tako kot je bilo planirano že za energetsko sanacijo, v kontejnerje preselili negovalni oddelek in s tem v bolnišnici ustvarili prostor za bolnike s covidom-19.

Pomanjkanje opreme

Kljub tem dodatnim prostorskim kapacitetam Rems še vedno meni, da v jeseniški bolnišnici nimajo pravih pogojev za zdravljenje bolnikov s koronavirusom, ki potrebujejo intenzivno nego. Težava je tako v pomanjkanju opreme kot v pomanjkanju kadrov, zlasti medicinskih sester. Poleg tega je že en teden doma v samoizolaciji 15 članov osebja, ki so bili v stiku z bolnico, za katero se je izkazalo, da je pozitivna na koronavirus.

Veliko težavo predstavlja tudi pomanjkanje zaščitne opreme. "Uporabo mask smo zmanjšali na minimum," je povedal Rems in pojasnil, da vsak zaposleni, ki potrebuje najboljšo zaščitno masko, le-to po koncu svoje izmene razkuži in jo naslednji dan znova uporabi. "Tega v običajnih razmerah zagotovo ne bi počeli. V tem trenutku, ko je situacija taka, pa žal ne gre drugače," je dejal.

STA
Kontejnerje morajo opremiti tudi še s strokovno opremo in opraviti končno čiščenje.