En teden prej

Britanski parlament zaradi koronavirusa prekinil delo

J.P./STA
25. 3. 2020, 21.37
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 21.39
Deli članek:

Poslanci so tako na velikonočne počitnice odšli en teden prej, kot je bilo predvideno.

Profimedia
Danes je parlament dokončno potrdil zakonodajo o izrednih pooblastilih britanske vlade v boju proti koronavirusu (fotografija je arhivska).

Britanski poslanci so potrdili predlog vlade, v skladu s katerim so drevi prekinili prekinili svoje delo. Prekinitev bo v skladu s predlogom trajala do 21. aprila, ko bodo predvidoma začeli obravnavati proračunsko zakonodajo.

Jacob Rees-Mogg, ki je v britanski vladi pristojen za sodelovanje s parlamentom, je povedal, da je cilj, da se na delo vrnejo 21. aprila, a bo upošteval nasvete zdravstvene stroke.

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn, ki se poslavlja od vodenja laburistov in je še zadnjič kot vodja opozicije zastavljal vprašanja premierju Borisu Johnsonu, je od slednjega zahteval, da tudi med prekinitvijo omogoči nadzor nad delom vlade. Premier je obljubil, da bo v stiku s predsednikom poslanske zbornice Lindsayem Hoylom, da bo parlament obveščen o ukrepih vlade.

Parlament je sicer danes dokončno potrdil zakonodajo o izrednih pooblastilih britanske vlade v boju proti koronavirusu. Britanski zdravstveni minister Matt Hancock je pretekli teden ob predstavitvi predloga zatrdil, da jo bodo uporabljali, samo ko bo to nujno potrebno in dokler bodo to zahtevale razmere.