Zrak

Zaradi virusa nekdaj najbolj onesnažena mesta danes čista

B.K.
25. 3. 2020, 14.45
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 14.57
Deli članek:

Nivoji onesnaženja zraka so po nekaterih delih Evrope padli za več kot polovico.

Profimedia
Smog v Milanu. Tako je bilo pred karanteno.

Koncentracije dušikovega dioksida (NO2) so na ulicah Milana padle za 25 odstotkov, v Bergamu in Rimu pa za 35. V Barceloni, Madridu in Lizboni, so meteorologi izmerili približno 50-odstotni padec tega izpušnega plina, poroča portal Euractiv.

Evropska agencija za okolje (EEA) ima po kontinentu postavljenih več kot 3.000 postaj za preverjanje kakovosti zraka. Večina jih kaže strm padec v koncentracijah strupenih plinov. Gre za posledico omejevanja javnega življenja in zapiranja mnogih podjetij, s čimer se zmanjšuje poraba energentov in tako tudi izpust.

O čistejšem zraku so že pred mesecem dni poročali tudi iz Kitajske. In prav severovzhod Kitajske in sever Italije – območji, ki ju je epidemija novega koronavirusa najbolj prizadela – sta v preteklosti trpeli za izjemno slabo kvaliteto zraka v mestih.

EEA ob tem opozarja, da je prav onesnažen zrak eden izmed faktorjev, ki lahko vpliva na poslabšanje koronavirusne bolezni, saj ima negativen vpliv na dihala in tudi na ožilje.

Nivoji onesnaženja se bodo najverjetneje dvignili, ko se bo gospodarstvo v prizadetih regijah spet postavilo na noge. To bodo skušali preprečiti številni novi ukrepi za zmanjšanje onesnaževanja, ki so jih sprejele Evropska komisija in nacionalne vlade držav članic. A vprašanje je, če se bodo ti izvajali v času, ko bo evropsko gospodarstvo moralo nadoknaditi izgube.