Svet

V Franciji zaradi novega koronavirusa že več kot 1000 mrtvih

S.R./STA
24. 3. 2020, 20.57
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 21.03
Deli članek:

Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je v Franciji doseglo 1100, je sporočil vodja francoskih zdravstvenih služb Jerome Salomon. V zadnjem dnevu so našteli še 240 novih smrtnih žrtev.

Profimedia
Strokovni svetovalni odbor francoske vlade je medtem ocenil, da bi ukrepi za zajezitev virusa v Franciji lahko veljali tudi šest tednov.

Salomon je dejal, da so doslej v Franciji zabeležili 22.300 okužb s koronavirusom. 10.176 okuženih rabi pomoč v bolnišnici, 2516 pa jih je na intenzivni negi. Strokovnjaki že opozarjajo, da je število okuženih močno podcenjeno, saj testirajo samo še tiste, ki kažejo hujše simptome bolezni. Salomon pa je še opozoril, da številka smrtnih žrtev obsega le tiste, ki so zaradi covida-19 umrli v bolnišnicah, ne pa tudi npr. v domovih za ostarele. Te številke bodo dobili v prihodnjih dneh, je povedal. 

Strokovni odbor, ki v boju proti koronavirusu svetuje francoski vladi in predsedniku Emmanuelu Macronu, je medtem opozoril, da bi omejevalni ukrepi za zajezitev koronavirusa v Franciji lahko veljali tudi šest tednov. Ljudje bi se morali pripraviti, da ne bodo smeli zapuščati svojih domov vse do konca aprila, so opozorili. 

Francija je sicer tovrstno "karanteno" uvedla 17. marca, sprva pa naj bi ti ukrepi veljali do konca marca. V skladu s temi ukrepi morajo biti Francozi v svojih stanovanjih in se ne smejo družiti z drugimi ljudmi, razen s člani svoje ožje družine, s katerimi sicer stanujejo. Stanovanja lahko zapustijo le za nujne nakupe živil in podobno. 

Edina realistična strategija

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je opozoril, da je ocena strokovnjakov še vedno le ocena in da nihče pravzaprav ne ve, kako dolgo bodo ti ukrepi še veljali. "Opozarjajo nas, naj se pripravimo na to, da bodo omejevalni ukrepi trajali več kot dva tedna, celo pet ali šest tednov," je dejal. A hkrati dodal, da bodo "trajali, dokler bo treba"

Francoski strokovni svet je še ocenil, da je tovrstna karantena "edina strategija, ki je operativno realistična". Drugi ukrepi, kot so množično testiranje ali izolacija tistih, ki morda imajo virus, pa na nacionalni ravni niso uresničljivi. Prve ocene, kako učinkoviti so sedanji ukrepi, bodo lahko podali po treh tednih izvajanja, so še povedali strokovni svetovalci francoske vlade.