Hazmat

FOTO: Putin v rumeni zaščitni obleki zakorakal med okuženimi

S.R.
24. 3. 2020, 19.52
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 20.02
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom bolnišnice, v kateri zdravijo bolnike, okužene z novim koronavirusom, oblekel neprepustno zaščitno obleko, tako imenovano »hazmat« obleko.

Reuters
Putin na obisku v moskovski bolnišnici.

Vladimir Putin je obiskal eno od moskovskih bolnišnic, kjer zdravijo bolnike, ki so zboleli za boleznijo covid-19. Moskovski župan Sergej Sobjanin je medtem po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal, da je izbruh novega koronavirusa v Moskvi precej hujši, kot to kažejo uradne številke. To je doslej ena najostrejših izjav katerega od ruskih funkcionarjev, uradnikov ali politikov, ki so v zadnjih tednih državljane mirili tako z besedami kot statističnimi podatki. V Rusiji so do danes uradno potrdili 495 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrla pa je ena oseba, a gre iz navedb Sobjanina sklepati, da oblasti nimajo popolnega pregleda nad tem, v kakšni meri se je bolezen covid-19 že razširila po Rusiji. 

Reuters
Putin na obisku v moskovski bolnišnici.

Putin je nedavno dejal, da je situacija pod nadzorom, a so nekateri zdravniki že izrazili dvome v to, da so uradni podatki odraz dejanskega stanja, nad čimer je zaskrbljenost danes izrazil tudi Sobjanin, sicer Putinov tesen zaveznik. »Soočamo se z resno situacijo,« je po poročanju Reutersa danes pojasnil tudi Putinu ter mu tudi povedal, da dejansko število okuženih zaenkrat še ni znano, a da se hitro povečuje. Dejal je, da so doslej testirali malo število ljudi in da so se v Moskvi številni odločili za samoizolacijo v svojih stanovanjih oziroma domovih na podeželju, pri čemer jih prej ob vrnitvi iz tujine niso testirali. »Dejansko je teh, ki so bolni, veliko,« je dejal župan. 

Reuters
Putin na obisku v moskovski bolnišnici.

Putin se je danes po bolnišnici na obrobju Moskve, kjer zdravijo bolnike, okužene s sars-cov-2, sprehodil v vpadljivi rumeni zaščitni obleki, ki pokriva celotno telo. Sledilo mu je zdravstveno osebje v belih, tako imenovanih »hazmat« oblekah. Po obisku je za opravljeno delo pohvalil zdravnike in dejal, da je bil nad videnim navdušen.

Reuters
Putin na obisku v moskovski bolnišnici.