več kot 740 smrtnih žrtev

Črnim dnem v Italiji ni konca: koronavirus znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev

A.S./STA
24. 3. 2020, 19.56
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 19.57
Deli članek:

V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda.

Profimedia
Italija je najhuje prizadeta država v pandemiji koronavirusa.

Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo na 69.176, je danes sporočila italijanska civilna zaščita.

8326 ljudi je po okužbi že okrevalo, 3393 pa jih je na intenzivni negi. To je približno šest odstotkov vseh potrjeno okuženih.

Italija je najhuje prizadeta država v pandemiji koronavirusa. V njej pa dežela Lombardija, v kateri so v minulem dnevu zabeležili 402 smrtna primera zaradi tega virusa, ki povzroča hudo pljučnico. Skupno so v tej pokrajini na severu Italije našteli že 4178 smrtnih žrtev, potrjeno okuženih pa je 18.868 ljudi. 9711 okuženih je v bolnišnicah, od tega 1194 na intenzivni negi.

Med najhuje prizadetimi mesti je Bergamo, kjer so samo v ponedeljek zabeležili 112 smrtnih žrtev. Župan Giorgio Gori pa je izrazil bojazen, da je to le vrh ledene gore in da so dejanske številke kar štirikrat višje. V mestu doživljajo pravo tragedijo, je opozoril Gori.

Koronavirus je visok smrtni davek terjal tudi med zdravstvenimi delavci. Za posledicami okužbe je umrlo tudi 25 zdravnikov.

Da bi zajezili kršitve omejevalnih ukrepov proti koronavirusu, je italijanska vlada danes zaostrila tudi kazni. Za kršenje prepovedi gibanja so kazni zvišali na od 400 do 3000 evrov, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Doslej je zagrožena globa znašala 206 evrov.

Prepoved gibanja je italijanska vlada uvedla 11. marca, okoli 2,2 milijona Italijanov pa pri tem nadzorujejo tudi varnostne sile. Več kot 100.000 so jih že ovadili, ker so bili izven svojega stanovanja brez pravega razloga, je danes sporočilo notranje ministrstvo.

Strogo nadzirajo tudi lastnike lokalov. Za 2380 so spisali kazni, ker se niso držali prepovedi obratovanja in so imeli svoje lokale še vedno odprte.

Kljub temu je Conte zadovoljen, kako se Italijani držijo zapovedanih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa. "Upamo, da bomo te restriktivne ukrepe lahko že kmalu tudi sprostili," je še dejal Conte.