Gospodarstvo in virus

Trump bo "kmalu" odpravil ukrepe, saj se boji samomorov

B.K.
24. 3. 2020, 11.30
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 11.37
Deli članek:

“Naša država ni bila zgrajena, da bi mirovala. To ni država, ki bi bila zgrajena za to,” je prepričan Trump.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek dejal, da želi, da podjetja z delom pričnejo raje prej kot slej. “Na neki točki bomo našo državo spet morali odpreti in to bo zelo kmalu,” je dejal na večerni novinarski konferenci. “Amerika bo kmalu spet odprta za posel. Zelo kmalu. Mnogo prej kot čez tri mesece, kot je nekdo rekel.”

“Ljudje so blazno tesnobni in depresivni, in zaradi tega pride do samomorov. Ko imaš grozno gospodarstvo, imaš smrt.” Trump je prepričan, da bi smrti zaradi samomorov, ki bi se dogajali, če bi se ameriško gospodarstvo ustavilo, “bili v veliko večjem številu kot število [smrti] zaradi virusa.”

Ob tem je Trump poudaril prepričanje, da se njegova administracija “res dobro” sooča z epidemijo. Dodal je še, da več ljudi umre v nesrečah in ob izbruhih gripe. “Poglejte avtomobilske nesreče, ki so mnogo hujše od tega. Pa zato ljudem ne govorimo, naj nehajo voziti avtomobile.”

Že v nedeljo pa se je ameriški predsednik, s sporočilom zapisanim izključno v velikih tiskanih črkah, oglasil preko družabnega omrežja twitter: “Zdravilo ne more biti hujše od problema samega. Po koncu 15-dnevnega obdobja se bomo odločili, v katero smer bomo šli,” je zapisal.

Virus sars-cov-2 je v ZDA sicer doslej terjal 582 potrjenih smrtnih žrtev, potrjeno okuženih je že več kot 46.000 ljudi. Združene države so sicer z množičnimi testiranji začele pozneje od večine ostalih držav globalnega zahoda.

Zaradi virusa sicer trpi tudi Trumpov hotelirski imperij. Na Floridi je moral denimo zapreti vrata svojega mondenega letovišča Mar-a-Lago.

Medtem pa se Kitajska, ki je za spopadanje z novim koronavirusom uporabila najstrožje ukrepe, pobira iz najhujšega. Kitajske oblasti so tako sporočile, da bodo osmega aprila lahko umaknili karanteno iz mesta Wuhan, kjer je epidemija bila najhujša.