Domovi za ostarele v Španiji

Osebje odšlo, mrtve pa so pustili v posteljah

G.G./STA
24. 3. 2020, 08.54
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 08.59
Deli članek:

Španski vojaki, ki sodelujejo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so v nekaterih domovih za ostarele našli varovance, za katere ni nihče srbel. Nekaj starejših je bilo celo mrtvih v svojih posteljah. Špansko tožilstvo je o primerih že uvedlo preiskavo

Reuters
Fotografija je simbolična

Vojaki v Španiji, drugi najhuje prizadeti evropski državi zaradi novega koronavirusa, pomagajo pri razkuževanju domov za ostarele. "Ob nekaj obiskih so našli varovance popolnoma zapuščene, nekatere celo mrtve v njihovih posteljah," je dejala obrambna ministrica Margarita Robles.

Po navedbah obrambnega ministrstva je osebje nekaterih domov za ostarele odšlo, potem ko so tam odkrili okužene z novim koronavirusom.

V španskih domovih za ostarele umrle varovance običajno premestijo na hladno, dokler ponje ne pridejo uslužbenci pogrebnega zavoda. A če je domnevni vzrok smrti koronavirusna bolezen 19, varovance pustijo na posteljah, dokler ne pride ponje ustrezno zaščiteno osebje. V prestolnici Madrid, kjer je žarišče novega koronavirusa v Španiji, to lahko traja tudi do 24 ur, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Ker se razmere v Madridu zaostrujejo, so tamkajšnji pogrebni zavodi sporočili, da od danes zaradi pomanjkanja zaščitne opreme ne bodo več prihajali po trupla žrtev covida-19. Oblasti so še sporočile, da bodo kot začasno mrtvašnico za smrtne žrtve covida-19 v Madridu uporabile drsališče.

V Španiji je število smrtnih žrtev zaradi covida-19 v ponedeljek naraslo na 2182, število okuženih z novim koronavirusom pa na 33.089. Najhuje je v madridski regiji, kjer se je z novim koronavirusom doslej okužilo 10.575 ljudi, umrlo pa jih je 1263. To je 58 odstotkov vseh smrtnih žrtev v državi.

Število okuženih in mrtvih se v Španiji povečuje kljub karanteni, ki so jo tamkajšnje oblasti uvedle 14. marca. Predvidoma jo bodo podaljšali do 11. aprila